Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 3. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektritootmine vähenes

Elektrit toodeti eelmisel aastal 12,4 teravatt-tundi, mis on üle 6% vähem kui aasta varem, teatab statistikaamet.

Elektrienergia tootmine taastuvatest energiaallikatest kasvas 2013. aastaga võrreldes ligi 13%.

Elektritoodangu vähenemine tulenes soodsamatest võimalustest importida elektrienergiat Põhjamaadest. Import Soomest kasvas 2014. aastal varasema aastaga võrreldes 1,5 korda moodustades üle 97% koguimpordist. Samal ajal suurendas mõnevõrra jahedam ilmastik elektrienergia tarbimist Eestis 2013. aastaga võrreldes üle 1%.

Taastuvate energiaallikate kasutuselevõtt on vähendanud põlevkivi osatähtsust elektritootmises. 2014. aastal tarbiti põlevkivi elektrijaamades varasema aastaga võrreldes ligi 5% vähem. Kui 2010. aastal toodeti üle 85% elektrist põlevkivist, siis 2014. aastal 82%. Koostootmisjaamades suurenenud puidutarbimise tulemusena on ligi pool taastuvelektri kogutoodangust saadud biomassist. Jätkuv keskkonnaprojektide elluviimine on elavdanud jäätmekäitlust ja olulisel määral on suurenenud jäätmekütuse ja prügilates tekkiva biogaasi kasutamine elektri tootmiseks.

Seoses uute tuuleparkide laiendamisega on suurenenud ka tuuleenergia tootmine. 2014. aastal kasvas see 2013. aastaga võrreldes 14%, samal ajal hüdroenergia toodang varasema aastaga võrreldes ei muutunud. Taastuvelektri osatähtsus elektrienergia kogutarbimises on kuue aasta jooksul kasvanud üle kahe korra – 2009. aasta 6,2%-st 2014. aasta 15,3%-ni.

Viimase viie aasta jooksul on põlevkivitoodangu maht aasta-aastalt kasvanud jõudes 2014. aastal 21 miljoni tonnini, mis on 2013. aastaga võrreldes üle 2% rohkem. Põhiline osa põlevkivist tarbitakse elektrijaamades. Põlevkiviõlitoodangu kasv on suurendanud põlevkivi tarbimist ka õlitööstuse toorainena. Kütteõli tootmine suurenes 2014. aastal varasema aastaga võrreldes ligi 12%, seejuures põhiosa toodangust eksporditi. Ligi kolmandik (33%) eksporditud põlevkiviõlist läks Belgiasse, järgnes eksport Hollandisse (20%) ja Rootsi (8%).

Viimase viie aasta jooksul on puidugraanulite toodang suurenenud üle kahe korra. 2014. aastal kasvas toodang võrreldes 2013. aastaga ligi 25%. Üle 90% toodetud puidugraanulitest eksporditi, sellest üle poole Taani (54%). Järgnesid Itaalia, Rootsi ja Inglismaa (kõik ligi 8%).

Turbakütuste toodang on viimase viie aasta jooksul olnud langustrendis. 2014. aastal võrreldes 2013. aastaga toodangumahud oluliselt ei muutunud.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077