Autor: Tanel Raig • 20. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötleva tööstuse tootjahinnad kolme aasta madalaimal tasemel

Hoolimata keskpanga pingutustest rahapakkumise suurendamisel ning viimastel kuudel aset leidnud kütusehindade tõusust maailmaturul töötleva tööstuse tootjahinnad aprillis Euroopa Liidu liikmesriikides.

Statistikaameti andmetel langesid töötleva tööstuse tootjahinnad Eestis aprillis keskmiselt 0,8 protsenti, eelmise aasta aprilliga võrreldes olid hinnad 1,9 protsenti madalamad.

Suurematest sektoritest on endiselt tugevas languses toiduainete tööstuse tootjahinnad, kus alamsektoritest on piimatööstuse toodang odavnenud aastaga kuus protsenti ja kalatööstuse toodang 8,7 protsenti. Lisaks on langus suurem keemiatööstuses ja puidutööstuses, kus hinnad kahanesid aastaga vastavalt 3,2 ja 2,1 protsenti. Hindade tõusuga paistab silma paberitööstus, kus on nõudlus toodangu järgi mõnevõrra tugevam, mistõttu eelmise aasta aprilliga võrreldes olid hinnad 5,7 protsenti kõrgemad.

Ettevõtjate ootustes pole viimastel kuudel olulisi muutusi toimunud. Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluse põhjal ootas aprillis ligi 80 protsenti küsitletud tööstusettevõtjatest müügihindade stabiilsust lähikuudeks, ülejäänute seas olid kerges ülekaalus need, kes ootasid hindade langust. Hindade edasist alanemist peetakse jätkuvalt tõenäolisemaks puidutööstuses, ehitusmaterjalide tootmises, metallitööstuses ja elektroonikatööstuses. Teistes tööstusharudes selget hindade liikumist ühes või teises suunas välja ei joonistu.

Ekspordi- ja impordihinnad olid aastases võrdluses aprillis langustrendil. Maailmamajanduse halvenemise tingimustes hoiavad ettevõtted eksportkaupade hinnad konkurentsivõimelistena. See kajastub aastases võrdluses ekspordihindade languses 3,4 ja kuises võrdluses 0,2 protsenti. Impordihinnad langesid aastaga keskmiselt 2 protsenti ja olid selle aasta märtsist 1,2 protsenti suuremad.

Aastaga on enim langenud naftatoodete ekspordihinnad (-21,2 protsenti), mille taga on maailmaturu hindade langus. Samuti on suur kukkumine (8,3 protsenti) toimunud arvutite ja elektroonikaseadmete väljaveohindades. Kiireim ekspordihindade tõus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga oli turbatootmises.

Aastases võrdluses tõusid tekstiil- ja rõivatoodete sisseveohinnad vastavalt 10,4 ja 7,7 protsenti. Aastaga on enim langenud naftatoodete impordihinnad, mis kahanesid 15,6 protsenti. Jätkuvalt on langustrendil loomsete toodete ja puittoodete sisseveohinnad.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077