Autor: Meelis Mandel • 3. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siim Kallas: Saaremaal kolm laevatehast! Kuku pikali!

Euroopa Komisjoni endine volinik, ekspeaminister ja reformierakonna asutaja Siim Kallas ütles Äripäevale antud intervjuus, et Saaremaal on suisa kolm laevatehast. "Kuku pikali!", lisas ta kommentaariks.

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel intervjueeris Siim Kallast.

Milline on Eesti ettevõtluse tervis praegu?On tulnud uus põlvkond, kes on teinud head tööd. Käsin just Saaremaal esinemas, mulle kingiti raamat Saaremaa ettevõtlusest. Kuku pikali. Kolm laevatehast, igasugused tehased, tehakse kõiksugu asju. Põlvkond, kes mõtleb teisiti, mitte riigikeskselt, oskab keelt ja internetti kasutada. Samas on selge, et ettevõtlus vajab välisinvesteeringuid. Omal ajal mõõtsime just selles majanduse edu. Meie geograafiline asend pole just kõige stimuleerivam investeeringuteks.

Ammu teada probleem on, et töökäsi jääb meil vähemaks, kuid immigratsiooni suurendamine on meil kalevi all teema, erinevalt Soomest, kes teadlikult välistööjõudu toob. Miks? Mina olen alati toonud ühe näite oma praktikast. Tai restoran tahtis töö luba kahele Tai kokale. Toetasin seda. See tekitas 30 uut töökohta. Migratsiooni koha pealt peaks julgem olema. Tõsi, et erinevatel immigrantidel on erinev kvaliteet tööturul. Ukrainast võiks inimesi tuua aga sisse küll ja küll. Tööjõu turust rääkides, siis on välja toodud, et Eestis on tööturul 80 000 algharidusega inimest. Vaatasin telest väikeerakondade debatti. Seal üks nupumees ütles, et meil on vaja põllumajandusse inimesi saata tööle. Sinna ei ole enam inimesi vaja. On ettekujutus, et seal on käsitöö ja hobused. Seal on masinapark, mille juurde harimata inimest ligi ei saa lasta. Moodsad laudad.

Põhiharidust on vaja tähtsustada, keskhariduseni välja. Sinna tuleks tõsiselt investeerida ja mitte raisata nii palju raha kõrghardusele. Kõrgharidus tuleks teisiti finantseerida. Ehk – ma ei poolda tasuta kõrgharidust. Kui üliõpilane, kes ise maksnud, esitab õppejõule nõudmise. Et sa ei ajaks pahna suust välja, vaid seda peab talle vaja minema

Kas Tallinn tuleks ära jupitada? Jah. Seda on kaua arutatud ja Tiit Vähi valitsuse ajal olime sellele väga lähedal, kuid siis hakkasid Koonderakonna ideoloogid ütlema, et see on neile kahjulik.

Vähi vaatab nüüd retoorikas üsna Keskerakonna poole? Ma ei tea seda. Kuid huviga vaatan, kuidas ta asju ajab. See, kuidas ta Sillamäe sadama püsti on pannud, on lugupidamist väärt. Asi on käima läinud. Mõelge Saaremaa suursadamale näiteks. Mina kuulan Vähit huviga. Tema info Venemaa kohta

on väga adekvaatne.

Lugege peatoimetaja Meelis Mandeli intervjuud Siim Kallasega pikemalt siit!

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077