Autor: Tanel Raig • 8. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muutunud turuolukord tõi Atria Eestile lihakäitlemise rekordi

Ekspordi vähenemine kasvatas Atria Eesti Valga tapamaja lihakäitlemise rekordilise 1 012 329 kilogrammini.

Detsembris tapeti 10 657 siga, mis on seni suurim kogus. Kokku käideldi 1 012 329 kilogrammi liha, millest 858 701 kg oli sea- ja 153 628 kg veiseliha.

„Rasked ajad on suunanud Eesti seakasvatajaid rohkem koduturule, kuna liha eksportimine on läinud tunduvalt keerulisemaks,“ selgitas Atria Eesti ASi juhatuse esimees Olle Horm. „Need, kelle jaoks on oluline, et toit oleks pärit kodukohast, võivad rõõmustada. Atria poole pöördub üha enam Eesti talunikke, kellelt väga hea meelega loomi kokku ostame. Nii asendub eestlaste toidulaual importliha jõuliselt kodumaise lihaga. Läinud jõulude ajal sõid eestlased Eesti päritolu praadi, sest nii suuri koguseid Eesti liha, kui möödunud jõulukuul, pole varem meie tapamajast läbi käinud.“

 „Atria toodete läbimüügi põhjal võib öelda, et eestlased eelistavad ennekõike kohalikust lihast valmistatud tooteid ning meie püüame seda nõudlust täita,“ sõnas Atria Eesti ASi juhatuse liige ning müügidirektor Meelis Laande. „Detsember on kõikidele lihatootjatele väga tormiline tööaeg, kuid sel aastal oli see meie jaoks erakordselt hoogne. Eelnevale vaatamata näeme 100% eestimaisest lihast valmistatud toodete segmendis tegelikult veel väga suurt kasvuruumi.“ „Atria sigade kuu tapmise mahurekord oli viimati 2014. aasta septembris – 9929 pead,” sõnas Meelis Laande. „Samasse aega jääb ka veiste kuu tapmise mahurekord – 687 pead, millest jäi detsembris 126 pead puudu. Tulemused näitavad, et tapetud loomade arv on teinud aastaga hüppelise kasvu ja selle otseseks mõjutajaks on majanduslik ja poliitiline keskkond – ärevad ajad sunnivad turuosalisi kaarte ringi mängima.“ Atria Eesti AS on ligi 400 töötajaga Eesti toiduainekontsernidest ning suuruselt teine seakasvataja Eestis. Ettevõte alustas Eestis tegevust 2005. aastal, kui omandas Valga Lihatööstuse. Atria Eesti omab kolme kaubamärki: Maks & Moorits, Wõro ja VK. Atria Eesti AS kuulub Soome börsiettevõttele Atria Oy, mille 2013. aasta käive oli 1,411 miljardit eurot ja ärikasum 19,7 miljonit eurot.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077