Autor: Tanel Raig • 26. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK soovib arengukavaga tõsta kasumit 10 miljonit eurot

Uue arengukava järgi peab RMK saadav kasum metsamajandamisest tõusma 45 miljoni euroni.

RMK 2015-2020 aasta arengukava kohaselt peab riigimetsa tulukus kasvama. 2013. aastal teenis RMK 155 miljoni euro suuruse käibe juures 35,7 miljonit eurot tulumaksustamise eelset kasumit, kuue aastaga loodetakse kasuminumber viia 45 miljoni euroni aastas. RMK nõukogu esimehe Mati Polli sõnul on põlist riigimetsa hästi majandanud, ent uue, seni reformimata riigimaa kasutuselevõtt ning senisest veelgi paremini kavandatud metsatööd võimaldavad riigimetsamaa tootlikkust kasvatada. ”Kui täna on riigimetsa tagavara 164 mln kuupmeetrit ning puidu aastane juurdekasv 4,2 miljonit kuupmeetrit, siis aastaks 2020 peaks puitu riigimetsas juurde kasvama 4,7 mln kuupmeetrit aastas,“ rääkis Polli. Samas ütles ta, et targa tegutsemisega peab tagama metsa ka tulevastele põlvedele.

Metsamaa parem tootlikkus lubab Polli sõnul suurendada raiemahtu, see omakorda täidab riigikassat, annab toorainet kohalikule puidutööstusele ning tööd kümnetele tuhandetele eestimaalastele. 2013. aastal varuti ja müüdi riigimetsast 3,4 miljonit kuupmeerit puitu. Uue arengukava kohaselt võiks müüdud puidu kogus kuue aasta pärast olla 4 mln kuupmeetrit aastas.

Ligi pool Eestimaast on kaetud metsaga, RMK majandab sellest 40%. RMK teenib riigile metsa majandades tulu, kasvatab metsauuendusmaterjali ja korraldab metsa- ja looduskaitsetöid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077