Tööstussektor saab säästa energiakuludelt kuni 25%

TTÜ energeetikateaduskonna prodekaani Argo Rosina hinnangul oleks eri tööstusharude ettevõtetel võimalik oma energiakulusid kärpida 10-25% võrra.

Üks moodus energia tarbimiselt säästa on vaheladude kasutamisest saadav tootmiskulude vähenemine. Näiteks võimaldaks tööstusettevõtte ühe tootmisprotsessi ajastamine ja optimeerimine (lähtuvalt elektrituru hindadest ning kasutades vaheladusid energiasalvestitena) vähendada selle protsessi ühikkulu kuni 17%.

„Kui optimeerimist laiendataks tervele tehasele, oleks kulusid elektrienergiale võimalik vähendada hinnanguliselt 2-4%,“ märkis Rosin.

Teine moodus energiatarbimiselt säästa on elektrikvaliteedi parandamine. Kui elektrienergia tarnija maksustab reaktiivvõimsust, on kokkuhoidu võimalik saada ka võimsusteguri korrektsiooni rakendades.

„Katsed näitavad, et harmooniliste moonutuste vähendamisega võib büroohoonetes saavutada energiasäästu keskmiselt 2,5% ning pinge optimeerimisega saavutatav sääst elektrikuludes on paljudel juhtudel kuni 15%,“ märkis Rosin.

Kolmas moodus kulude kokkuhoiuks on säästlikumate, aga sama tõhusate seadmete kasutamine. Rosin märkis, et kui tööstuse osakaal moodustab 25% kogu elektritarbimisest ja erinevad ajamid tarbivad sellest 60%, siis 10% säästu tööstusajamites tähendab aastas 130 GWh kokkuhoidu, mis tähendab ca 15MW pidevat tootmisvõimsust.

Erinevate meetmete rakendamisel reaalse säästu arvutamine nõuaks iga ettevõtte puhul kogu tootmise reaalset analüüsi.

Täpsema ülevaate sellest, kuidas eri tegevusharude ettevõtted saaksid oma energiakulusid kärpida, saab juba 13. novembril toimuval tootmissektori konverentsil Tööstuse Äriplaan 2015, kus Argo Rosin esineb ettekandega Kuidas kärpida ettevõtte energiakulusid? Täpsema info konverentsi kohta leiab SIIT.

 

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara