Autor: Raigo Neudorf • 5. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduskoda: puidusektorist on saamas Eesti visiitkaart

Presidenti sel nädalal Norra riigivisiidil saatnud puidu- ja ehitussektori ettevõtjad pidasid visiidi puhul kõige olulisemaks Eesti ettevõtete hea maine tõstmist sektorile nii olulisel turul.

Kaubanduskoja peadirektor Mait Paltsi sõnul näitab ajaloo üks suurimaid äridelegatsioone - kuhu kuulus ligi 50 ettevõtet - selgelt meie ettevõtete väga suurt huvi sealse riigi ja selle võimaluste vastu.

„Eksport Eestist Norrasse on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud. Suuresti tänu puitmajaehitusele, kuid ka metallkonstruktsioonide tootmise ja IT mainele teatakse meid seal üsna hästi. Visiit võimaldas seda positiivset teadmist veelgi võimendada, mis tuleb kokkuvõttes kasuks kõigile Norra turust huvitatud ettevõtjatele. Väga hea oli kuulda sedagi, kuidas Norra tuntud ettevõtjad rääkisid oma kogemustest Eestiga ning julgustasid mõlema riigi ettevõtjaid veelgi aktiivsemalt koostöövõimalusi otsima,“ märkis Palts.

Äridelegatsioonis osalenud Nordic Houses OÜ ja MTÜ Eesti Puitmajaliit juhatuse liige Argo Saul ütles, et puidusektor on meie IT-sektorilt sabast kinni saanud.

„Kui varasemalt toodi visiitidel eeskujuks meie e-riigi teenuseid ja tugevat IT-sektorit, siis seekord rõhutasid nii president kui väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Eesti arenevat puidusektorit. President tõi näite, kuidas Oslo kesklinnas on Eesti tootja poolt kokku pandud elamu. Selle üle on tõesti põhjust uhkust tunda,“ rääkis Saul. 

Tema sõnul ekspordib Eesti puitmajaehituse sektor 90% oma toodangust ning Eesti on number 1 eksportöör Euroopas ja läinud mööda nii Soomest, Rootsist kui ka Saksamaast. „Alles mõned aastad tagasi vaatasime neile alt üles.“

Sauli sõnul aitas visiit kaasa kogu puidu- ja ehitussektori maine tõstmisele, tänu millele võetakse eestlasi nüüd veelgi tõsisemalt. Näitena juba toimivast koostööst rääkis Saul Eesti-Norra koostööprojektist, mille raames ehitatakse Bergenis maailma kõrgeimat, 14-korruselist puitehitist, kuhu Eesti ettevõte Kodumaja AS tarnib puidust mooduleid.

Ka EA Reng Asi juhatuse liige Jüri Rass jäi visiidiga rahule ning rõõmustas selle üle, et  esindatud oli läbilõige kogu sektorist - oli nii ehitajaid, moodulmajade tootjad, projekteerijaid kui ka arhitekte.

„Ei räägitud ainult ehitusest vaid ka ideedest ja innovatsioonist ehituses. Olime esindatud ühtse klastrina - selline lähenemine annab parema tulemuse ning aitab kõigi valdkondadele kaasa. Norrakas vajab mitmekordset kinnitust, et tegu on hea ja korraliku ettevõttega ning kvaliteetse tootega, alles siis on ta valmis tellima. Visiit aitas seda kinnitust taaskord anda. Saime oma sealsete koostööpartneritega tugevama sideme luua ning tegelikult mõjutavad visiidi tulemused kogu majandusharu tervikuna,“ ütles Rass.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077