Autor: Juhan Lang • 1. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa tööstus sipleb 13 kuu põhjas

Eurotsooni töötleva tööstuse augustikuu ostujuhtide indeks (PMI) korrigeeriti ühe protsendipunkti võrra allapoole 50,7 punktile, markeerides 13 kuu madalaimat taset.

Majanduslehe Wall Street Journali teatel aeglustus eurotsooni tootmissektor augustis oodatust järsemalt eeskätt Itaalia ja Prantsusmaa arvelt ning Saksamaa tehaste jaoks jäi möödunud kuu alates mullu septembrist kõige tagasihoidlikumaks.

Capital Economicsi ökonomist William Jackson rääkis uudistekanalile, et kohalikke  tootjaid on Ukrainast ja Venemaast oluliselt enam mõjutanud Saksamaa nõrgem nõudlus. „Lõppude lõpuks on Saksamaa regiooni tootjatele ülekaalukalt suurim eksporditurg ja piirkonna PMI peegeldab langust.“

Samal ajal näitasid majandus- ja fiskaalkriisist enim räsida saanud majandused eesotsas Kreekaga kiiremat taastumist. Iirimaa tehastele olid august tugevaimaks kuuks alates 1999. aasta lõpust.

Sellegipoolest lisavad värsked näitajad euroala paigaltammumisest survet Euroopa kekspangale, võtmaks kasutusele suuremal määral stimuleerivaid meetmeid nõudluse ja inflatsiooni suurendamiseks.

Uuringufirma Markiti ökonomist Rob Dobson ütles, et tootmise pidurdumisega tuleb tootjate majanduslik ja geopoliitiline ebakindlus paremini nähtavale. „See kehtib ka nõudluse kohta, kuna augustis aeglustus uute tellimuste kasv ja eksport.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077