Riik soovib käibelt kõrvaldada vanad tööstusgaasi balloonid

Alates 1. juulist ei ole Eestis lubatud täita ja müüa tööstusgaasiballoone, millel puudub Euroopa Liidu nõuetele vastavust kinnitav märgistus.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel võib enne 1. juulit täidetud balloone kasutada 2015. aasta 1. juulini.

Keelu eesmärk on kõrvaldada käibelt nõukogudeaegsed GOST standarditele vastavad balloonid, mis ei vasta enam tänapäevastele eurodirektiividele ning võivad seetõttu olla inimestele ja neid ümbritsevale keskkonnale ohtlikud.

Kuna puuduliku tootjapoolse dokumentatsiooni tõttu ei ole võimalik teha vastavushindamist, ei saa riik ka tagada, et ringluses olevad balloonid on ohutud. Samuti on oluline piirata nõuetele mittevastavate, kuid teises riigis täidetud balloonide ringlusesse laskmine Eestis. Kui GOST balloonil on siiski dokumentatsioon olemas, on ballooni omanikul võimalik taotleda uut vastavushindamist.

Euroopa Liidu nõuetele vastavust tõendavad balloonidele kantud epsilon (e) kuusnurga sees või pii (p) märk. Alates 2019. aasta 1. juunist võib tööstusgaasidega täita ja turul kättesaadavaks teha ainult pii (p) märgistusega balloone.

Muudatus puudutab peamiselt tööstusgaasi kasutavaid ehitus ja tööstusettevõtteid, kes enamasti balloone gaasimüüjatelt rendivad. GOST standarditele vastavaid tööstuslikke balloone on Eestis ringluses ligikaudu 120 000.

Sarnane nõue vedelgaasi balloonidele hakkas kehtima juba 1. jaanuarist 2014.

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara