Autor: Ken Rohelaan • 9. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksportijate TOPi 6. firma: valmis ka languseks

Eesti eksportijate TOPi 6. ettevõte ABB AS ootab tänavu ekspordi jäämist mullusele tasemele või pisut madalamale, sest globaalne nõudlus on vähenenud, ütles ettevõtte juht Bo Henriksson.

"Eelmisel aastal ABB eksport nimetamisväärselt ei muutunud, kuna põhilised ekspordiartiklid jäid samaks. Peamine eksporditurg on globaalne turg. Suuremad ekspordipartnerid on küll Soome, Rootsi ja Taani, ent rõhutan, et ametlik statistika ei kajasta adekvaatselt ABB Grupi ekspordiloogikat," märkis Henriksson.

MIS ON MIS

ABB ASMüügitulu 2012: 159 miljonit eurot (+5,8%), sellest eksport 117,9 miljonit eurot (+3,5%).Peamised sihtriigid: Norra, Itaalia ja Rootsi.Valdkond: mootorite, generaatorite, ajamite, komplektalajaamade ja elektrikilpide tootmine.2013. aastal suurenes eksport 152 miljoni euroni (+29%).Peamised sihtriigid olid Soome, Rootsi ja Taani. Peamiselt mootorite, generaatorite, ajamite, komplektalajaamade ja elektrikilpide tootmine.

TASUB TEADA

Eesti eksport kosus kümne aastaga 160% . Selle perioodi jooksul on olulisemad väljaveetud kaubad jäänud samaks. Esikümnest on välja langenud vaid rõiva- ja tekstiilitooted, mis moodustasid 2004. aastal 3,6% siinsest väljaveost.

Samas on asemele tulnud laevade ja ujuvkonstruktsioonide müük välismaale, mis moodustas dekaad tagasi vaid 0,5% ja eelmisel aastal ligi 2%. Kiiremini kasvas nende vedu rahaliselt, peaaegu 840% võrra.

Eksportijate TOPi 1000 suurima ekspordikäibega firmat leiab täismahus Äripäeva veebiküljelt. Lisaks tuntud tootmis- ja tööstusettevõtteile leiab pingereast ka mitu idufirmat, IT-äri silmapaistvaimad esindajad ning ohtralt teenusepakkujaid, kes välisturule murdnud.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077