Autor: Ken Rohelaan • 9. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksportijate TOPi 3. firma: abi turundusest ja tootekvaliteedist

Eesti eksportijate TOPi 3. koha ettevõte VKG Oil lisas 2013. aastal sihtkohtade hulka mõne Aasia ja Ladina-Ameerika riigi, samuti kasvas India ja Hiina firmade tellimusmaht hea turundustöö ning toodete kvaliteedi tõttu, ütles ettevõtte nõukogu esimees Priit Rohumaa.

Rohumaa sõnul kasvas mullu ettevõtte eksport mõõdukalt. VKG Oil müüs põlevkiviõli rohkem uue Petroteri tehase tõttu ning samuti laienes toodete valik. "Oluliselt kasvas eelkõige näiteks parfümeerias ja kosmeetikas kasutatavate peenkeemiatoodete eksport," märkis Rohumaa.

Tänavu ja järgmisel aastal ootab Rohumaa põlevkiviõli ja peenkeemiatoodete jätkuvat mahukasvu. Aastatel 2015-2016 plaanib VKG Oil käivitada kaks põlevkivi ümbertöötlemistehast, vastavalt Petroter II ja Petroter III. "Korraliku kasvu lähima kahe aasta jooksul ootame ka vaigutoodetest, mille kasutusvaldkonnaks on rehvitööstus," lisas ta.

MIS ON MIS

VKG Oil ASMüügitulu 2012: 162,7 miljonit eurot (+17,6%), sellest eksport 134,2 miljonit eurot (+18,5%). Peamine toodang kaubaõlid.2013. aasta tulemused teadmata.

TASUB TEADAEesti eksport kosus kümne aastaga 160%. Selle perioodi jooksul on olulisemad väljaveetud kaubad jäänud samaks. Esikümnest on välja langenud vaid rõiva- ja tekstiilitooted, mis moodustasid 2004. aastal 3,6% siinsest väljaveost.

Samas on asemele tulnud laevade ja ujuvkonstruktsioonide müük välismaale, mis moodustas dekaad tagasi vaid 0,5% ja eelmisel aastal ligi 2%. Kiiremini kasvas nende vedu rahaliselt, peaaegu 840% võrra.

Eksportööride TOPi 1000 suurima ekspordikäibega firmat leiab täismahus Äripäeva veebiküljelt. Lisaks tuntud tootmis- ja tööstusettevõtteile leiab pingereast ka mitu idufirmat, IT-äri silmapaistvaimad esindajad ning ohtralt teenusepakkujaid, kes välisturule murdnud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077