Autor: Raigo Neudorf • 28. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopat kummitab inseneride puudus

Rootsis tegutseva tehnikaakadeemia IVA juhi Jan-Eric Sundgreni hinnangul ohustab Euroopat tõsine inseneride puudus, vahendab Tekniikkatalous.fi.

Sundgren märkis, et kui näiteks Rootsis peaksid jätkuma senised trendid, on aastaks 2030 riigis puudu 30 000 – 50 000 inseneri. Ta lisas, et kui ka teistes riikides toimuvad Rootsiga sarnased arengud, võib inseneride puudus Euroopas ulatuda varsti 500 000ni.

Samas otsustas Rootsi riik asuda probleemi vastu võitlema. Paari aasta eest käivitati riigis keskkooliõpilastele suunatud programm, mille eesmärgiks on kasvatada noorte huvi tehnikaerialade vastu.

Sarnane programm on kavas käivitada ka Soomes. Sealse Tehnikaakadeemia TAF juhataja Juha Ylä-Jääski selgitas, et programmi raames saadetakse kutse- ja keskkoolide lõpetajad 2-4 kuuks tehnikavaldkonna spetsialistide käe alla erinevate ametitega tutvuma. Selle aja eest makstakse noortele ka palka ning nende juhendajateks on ettevõtetes insenerid või sarnase kvalifikatsiooniga spetsialistid.

Rootsi tehnikaakadeemia IVA poolt käivitatud programm osutus riigis vägagi edukaks. Nimelt otsustas koguni 82% programmis osalenud noortest, et asub õppima tehnikaerialasid.

Rootsis on kõnealuse programmiga liitunud mitmed tuntud ettevõtted: NCC, Volvo, SSAB, Ramirent, SCA, Vattenfall, Sandvik, Ericsson ja IBM. Kokku on programmiga seni liitunud 80 ettevõtet. Õpilasi on seni programmiga liitunud umbes 4000 ringis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077