Autor: Eliisa Matsalu • 24. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõupaberitootja investeerib 200 miljonit eurot

Tolaram Groupile kuuluv Kehras asuv jõupaberitootja Horizon Tselluloosi ja Paberi AS kavatseb järgneva seitsme aasta jooksul ettevõttesse investeerida 200 miljonit eurot.

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS nõukogu liikme Urmas Reimandi sõnul suurendab ettevõte 200 miljoni euro suuruse investeeringuga tootmismahtu pea kolm korda. Kui praegu toodetakse aastas 70 000 tonni jõupaberit, siis investeeringutega kasvab tootmismaht üle 200 000 tonni.

„Kasumist on veel vara rääkida, kuid loomulikud ootame investeeringutelt normaalset äratasumist,“ märkis Reimand.

Reimandi sõnul jagunevad investeeringud kolme rühma. Esimesena tehakse algust uue koostootmisaama ehitamisega, mille lepingule loodetakse alla kirjutada mai kuu jooksul. Jaama maksumus jääb 20-30 miljoni euro vahemikku ja Reimandi sõnul käivitub selles töö hiljemalt kahe aasta jooksul.

Suurim investeering on uue paberimasina soetamine olemasoleva kolme masina asemel. Uue masina maksumus on umbes sada miljonit eurot. Peale selle kavatsetakse investeerida ka vanapaberi töötlemise liini.

Reimandi sõnul on ettevõttel investeeringuteks vajaminev omakapitali osa teenitud kasumist olemas, ülejäänu maksmiseks pöördutakse tõenäoliselt pankade poole. Kuna tootmismahtusid suurendatakse pea kolm korda, siis palgatakse Reimandi sõnul ka uusi töölisi, peamiselt vanapaberi töötlemise liini juurde.

„Kuna kõik teised liinid on tootlikumad, siis oluliselt me töötajate arvu tõsta ei kavatse,“ märkis Reimand.

Horizon Tselluloos ja Paber AS ekspordib kogu kauba, Eestis Reimandi sõnul neil turgu ei ole.

„Näiteks tarbivad meie toodet pajud pakenditootjad, suur osa kaubast läheb tsemendikottide tootmiseks. Selliseid tootjaid Eestis ei ole,“ märkis Reimand. Konkurendid on ettevõttel globaalsel turul, peamiselt Põhja-Ameerikas, Skandinaavias, Kanadas ja Venemaal.

Horizon Tselluloos ja Paber AS kuulub Singapuri päritolu Tolaram Groupile. Pereettevõtte Tolaram Group äritegevus hõlmab digiteenuseid, logistikat, energeetikat, tarbekaupade tootmist, infrastruktuuriprojekte, paberi- ja tekstiilitööstust ning kinnisvara.

Tolaramile kuulub ettevõtteid enam kui 20 Aasia, Aafrika, Euroopa ja Ameerika riigis. Tolaram Groupi Eesti tegevdirektoriks on Sonny Aswani. Peale Horizon Tselluloosi ja Paber ASi ja selle tütarettevõtte Horizon Tissue kuulub Tolaram Groupile Eestis veel tekstiiliettevõte Qualitex ning tervisespordi ja vaba aja veetmise klubi Status Club.

Sel nädalal kohtusid Tolaram Groupi aktsionärid ja tippjuhid Eestist, Singapurist, Indoneesiast, Nigeeriast, Ghanast ja Indiast peaministri Taavi Rõivasega. Reimandi sõnul oli kohtumise eesmärgiks kohtuda uue peaministriga ja tutvustada talle ettevõtte eesmärke. Lisaks tutvustas Rõivas ettevõtte esindajatele ka, millele kavatseb Eesti lähiajal keskenduda.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077