Autor: Ken Rohelaan • 23. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG kasum vähenes ligi poole võrra

Viru Keemia Grupi 2013. aasta kasum vähenes 44,2 protsenti 19,4 miljoni euroni, tunamullu teenis kontsern 34,9 miljonit eurot.

VKG müügitulu kasvas mullu 2,2 protsenti 220,4 miljoni euroni. Kontserni müüdud toodete kulu kasvas 10,2 protsenti 181,4 miljonit euroni, tunamullu olid kulud 164,6 miljonit eurot, selgus VKG aastaraamatu auditeerimata tulemustest.

Kontsern investeeris 2013. aastal arendustegevusse 75 miljonit eurot, tunamullu 46 miljonit eurot.

Eelmise aasta augustis alustas VKG uue turbiini ehitamisega, mille maksumus on 15 miljonit eurot. Täiendava turbiini võimsus on 15 megavatti ning see peaks valmima 2015. aasta juuliks.

Oktoobris alustas kontsern 80 miljonit eurot maksva Petroteri III tehase ehitamist, mis peaks valmima järgmise aasta suveks.

Novembris sai VKG SEB, Nordea ja Pohjola pangast koosnevalt konsortsiumilt 150 miljonit eurot sündikaatlaenu, et rahastada kontserni jaoks kriitilise tähtsusega projekte. Laenu hakkab VKG tagastama 2015. aastal.

VKG müüs tooteid ja teenuseid 2013. aastal 30 riiki, esimest korda näiteks Iraani ja Lõuna-Ameerika riikidesse.

Kontserni teatel peaks VKG töötlemise võimsus 2016. aastaks kasvama 2010. aasta tasemelt kaks korda suuremaks. Koos kütteõlide ja kemikaalide toodanguga kahekordistub ka kontserni elektri- ja soojusenergia tootmise võimsus.

Kontsern soovib 2014. aastal kaevandada põlevkivi 3,1 miljonit tonni (2013: 3 miljonit tonni) ja töödelda 2,8 miljonit tonni (2013: 2,5 miljonit tonni).

VKGs töötas eelmisel aastal 2100 inimest, tänavu prognoosib kontsern töötajate arvuks 2200.

Aastaraamatut tutvustavas tekstis soovib kontserni juht Priit Rohumaa VKG eesmärgina luua ettevõtte töö jaoks kindel alus, mis soodsatel tingimustel tulevikus võimaldaks jätkata järgmise arenguetapiga nagu tsemendi- ja rafineerimistehased.

„Majanduslanguse korral aga oleks piisavalt kindel, et üle elada raskem periood. Meil on olemas kõik eeldused, et loota paremat, kuid oleme valmis ka halvemaks,“ teatas Rohumaa.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077