Autor: Rainer Saad • 16. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia: 2014 on klientidele hinna mõttes soodne olnud

Pühapäeval langes Eestis elektri hind viimase aasta madalaima tasemeni, kui üks megavatt-tund (MWh) maksis 22,84 eurot. Eesti Energia teatel on sel aastal hindu soodsalt mõjutanud nii ilmastikutegurid kui ka Estlink2 käivitumine.

Järgneb Eesti Energia pressiesindaja Eliis Venniku kommentaar:Nagu ikka, on elektribörsil hind volatiilne, sõltub nii sademete hulgast, õhutemperatuurist, aastaajast, majandustõusudest ja -langustest, remontidest ja hooldustest elektritootmises jne.

2014. aasta on klientidele soodne aasta olnud, sest temperatuur on olnud keskmisest soojem, hüdroenergiat Põhjamaades keskmisest enam, tuuleolud on samuti olnud head ning CO2 hinnatase püsinud pigem madalamal.

Kindlasti on oma mõju hinnale ka Estlink2 käivitumisel. Ülekandevõimsuste suurenemine tähendab, et meie hinnad on nüüd nt Soome omale sarnasemad. Kas see toob pikas plaanis keskmise elektri hinna ka madalamale, seda on keeruline prognoosida - sõltume nüüd muuhulgas senisest rohkem näiteks Põhjamaade hüdroreservuaaride täituvusest tulenevatest hinnamuutustest.

Juba 2013. aastal olid Eesti ja Soome tunnihinnad Nord Pool Spotis enamikel tundidest võrdsed (69%), Estlink2 valmimisega peaks hinnad veelgi sarnasemaks kujunema.

Täna maksab Eestis üks megavatt-tund 33,32 eurot, homme 34,01 eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077