Autor: Raigo Neudorf • 19. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, milliseid tuleviku-tehnoloogiaid katsetatakse Tehnopoli laborites

Tallinna Teaduspark Tehnopolis katsetatakse erinevaid intelligentseid tehnoloogiaid, mida on võimalik eedaspidi ka reaalsetes tootmistingimustes rakendada.

Tehnopoli piirkonnas tegutseb hetkeseisuga  ca 40 inseneeria, elektroonika, tööstusliku infotehnoloogia ja mehaanika valdkonnaga seotud ettevõtmist, 5 teadusarenduskeskust, 2 toimivat laborit ja 1 plaanitav labor, kus töötab kokku enam kui 400 inseneri.

Tallinna Teaduspark Tehnopoli mehhatroonika ärivaldkonna juht Taavi Türner märgib, et kui keskenduda tööstusele, siis on viimastel aastatel Tehnopoli piirkonda koondunud mitmed intelligentseid tehnoloogiaid kasutavad laborid ja keskused.

Üheks selliseks on Mehhatroonika Innovatsioonikeskusesse soetatud paindautomatiseeritud süsteem, mis koosneb kahest 5-7 koordinaatsest kõrgtehnoloogilisest töötlemiskeskusest, mis on ühendatud automatiseeritud transpordi-laosüsteemiga.

Süsteem on võimeline ilma inimese otsese osavõtuta valmistama kõrgtehnoloogilisi tooteid ja prototüüpe erinevatele ülikõrge täpsusega ja keerukusega kõrgtehnoloogiliste toodete tootjatele ja tarbijatele.

Valdkonnad, kus tooted on reeglina keerulised ja kõrge kvaliteedinõudega, on Türneri kinnitusel oluline jälgida toodet erinevates tootmistsüklites ja ka peale toote valmimist.

„Selleks oleme juurutamas Tehnopoli piirkonna ettevõtete ja laboritega sünergiat loova portatiivse iseloomuga kvaliteedikompleksi,“ lisas Türner.

Mõlema eelpool nimetatud projekti kasu ettevõtjaile avaldub kõrge kvaliteedi tagamises läbi automatiseeritud protsesside, mis omakorda tähendab ressursside kokkuhoidmist.

„Kui rääkida nimetatud tehnoloogiate kasutuselevõtust reaalsetes tingimustes, siis põhimõtteliselt on see täna juba võimalik. Millise tootmismahu juures see kõige ratsionaalsem on, seda peab igaüks ise vastavalt oma tootmisele kalkuleerima,“ sõnas Türner. „Kvaliteedikompleksi projekt on täna algusjärgus ning ettevõtjate poolse huvi korral on võimalik end meie tegemiste ja töö tulemustega kursis hoida.“

Tema kinnitusel on Tehnopol ka edaspidi valmis uudsete lahenduste ja projektide kaalumiseks ja aruteluks, kui sellest koorub välja konkreetne uue labori või keskuse projekt, mis loob uusi teadmisi ja kompetentsi ettevõtlus- ja teadusmaastikul.

„Tänased ettevõtmised ja laborid on loonud meile väga hea pinnase tehnoloogia siirdeks ning ka tugevad eeldused edukateks uuteks projektideks, mille vastu on huvi tundnud nii kohalikud kui ka globaalsed kõrgtehnoloogilisi tooteid tootvad ettevõtted,“ lisas Türner.

Taavi Türneri ettekannet „Milliseid tootmise tulevikutehnoloogiaid katsetatakse Tehnopoli laborites?“ saab kuulata juba tuleval teisipäeval, 25. veebruaril toimuval ÄP Tööstusuudiste ja Tallinna Teaduspark Tehnopoli ühisseminaril „Kuidas moodsa tehnoloogia abil tootmise efektiivsust tõsta.“ Täpsema info seminari kohta leiab SIIT.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077