Autor: Vilja Kiisler • 19. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EASi juht: ära küsi raha, küsi teenuseid

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juht Taavi Laur kummutas täna Gaselli kongressil levinud kujutluse EASist kui vaid pelgast rahajagajast.

"Tihti pole küsimus kapitali kättesaadavuses, vaid hoopis ambitsioonikuses," ütles Laur, kutsudes ettevõtjaid üles enamale ambitsioonile. "Ennekõike on EAS loodud pakkuma teenuseid, mis on kaugelt rohkem kui rahaline toetus," sõnas ta Gaselli kongressil.

Lauri sõnul on EAS liikumas suunas, et ühel päeval on asutuse pakutava teenus nii kvaliteetne, et klient on valmis maksma konsultatsioonitasu.

"Kui raha jääb vähemaks, kui 2020 pole Eesti enam mitte [Euroopa Liidus] netosaaja, vaid muutub netomaksjaks, siis peab riigis ikkagi eksporti toetama, st teenus peab ajas muutuma," märkis ta.

Palju enam kui näiteks 5000 euro suurust starditoetust soovitab Laur väärtustada EASi vahendatavaid teadmisi ja kontakte.

Gasellide rahvusvahelistele turgudele aitamine on Lauri sõnul EASi oluline eesmärk. Enim panustab EAS nimelt kasvuklientidele, kelle hulka gasellid kuuluvad, sest see annab suurima efekti.

"Eestist minnakse edukalt Soome või Lätti, aga edasiminekul tekib sageli tõrge," rääkis Laur, "sest see maksab ettevõtjale üksjagu raha."

Tulevikus on paljudes eri riikides EASi esindajad, ekspordinõunikud. Praegused nõunikud pakuvad konsultatsioone 500 euro eest, mille raames otsitakse kliendi teenusele kontaktid, antakse soovitusi ja lepitakse kokku esimese kohtumise aeg.  500eurose nõuande järjekorrad on praegu juba juunikuuni.

Gasellile on avatud: starditoetus, kasvutoetus, arendustöötaja toetus, tootmiskorralduse diagnostika ja parendusprojekt, disainijuhtimise alase nõustamise toetus, ettevõtja arenguplaani toetus. Viimane on avatud sel aastal, selle käigus läbib iga ettevõtja diagnostika, mis "kraadib" ettevõtet ja ütleb, mis faasis ettevõte parasjagu on. See on pilootprojekt, millega EAS suurendab ka iseenda kompetentsi.

Laur soovitab gasellil kuuluda klastritesse, tehnoloogia arenduskeskustesse, prototüüpimiskeskustesse, kompetentsikeskustesse. "Te ei saa sealt otseselt raha, küll aga loote võimalusi," märkis ta.

EASil on 40 suurklienti, 1100 võtmeklienti, 2600 kasvuklienti. Eestis on 137 000 majandusüksust, sh 76 000 FIEd.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077