Autor: Raigo Neudorf • 16. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välisraha voolab Eestis tegutsevate ettevõtete emafirmadesse

Mitmetesse Soome börsiettevõtetesse, kelle tütarfirmad tegutsevad ka Eestis, on voolanud möödunud aasta jooksul märkimisväärsel hulgal välisinvestorite raha, kirjutab Kauppalehti.fi.

2013. aasta lõpus ulatus välisinvestorite osalus Helsingi börsil noteeritud ettevõtetes 46,5 protsendini. Aasta varem oli vastav näitaja 45,7%.

Kõige enam kasvas välisinvestorite huvi selliste ettevõtete nagu Incap, Cramo, Tikkurila ja PKC Group vastu. Kõigil nimetatud ettevõtetel on tütarfirmad ja/või tootmisüksused ka Eestis.Incapi puhul on välisraha sissevool seotud sellega, et läinud kevadel ostis ettevõttest 26% Rootsi firma Inission.Ehitusseadmete rendiga tegeleva Cramo omanikeringis on välisinvestorite osakaal aastaga kasvanud 23 protsendilt 42 protsendini. Selle üheks põhjuseks oli asjaolu, et ettevõtte suuromanik (Hartwalli  perekond) müüs maha poole oma osalusest ehk umbes 10% Cramo aktsiapakist. Kümneid miljoneid eurosid väärt aktsiapakile Soomest ostjaid ei leidunud.Värvitootja Tikkurila aktsiapakis kasvas välisinvestorite osakaal mullu üle 36%. Selle põhjused olid erinevad: ettevõttel on tugev bilanss ning hea kasumlikkus ja rahavoog. PKC Group’i tubli areng on samuti välisinvestorite huvi kasvatanud. Paari aasta eest omandas PKC Ameerika päritolu AEESi, kasvas selle tulemusena kaks korda ning kerkis globaalseks tegijaks. Ettevõtte aktsia on aastaga kerkinud 57% ning kõik see on muutnud PKC välisinvestorite silmis huvitavaks investeerimisobjektiks.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077