Autor: Raigo Neudorf • 19. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jane Oblikas: avalik sektor on disainikasutuse liider

Eesti Disainikeskuse juht Jane Oblikas ütles eile toimunud Tööstusdisaini seminaril, et avalik sektor on Eestis disainikasutuse liider, kasutades disaini tunduvalt rohkem kui erasektor.

Tema sõnul näitas läbi viidud uuring, et Eestis on koguni 37% eraettevõtteid, kes viimase 2 aasta jooksul pole kasutanud oma tegevuses ühtegi liiki disaini.  Avalikus sektoris oli vastav näitaja vaid 3%.

„See on väga suur number. Saksamaal kasutab disaini vähemalt mingilgi määral 99% ettevõtetest,“ märkis Oblikas.Tema sõnul näitas uuring, et 55% ettevõtetest ei kasuta disaini süstemaatiliselt ja teadlikult.„Me oleme neilt küsinud, et mis paneks teid oma meelt muutma ja vastus on, et ei miski. Nii et see uks on ikka väga kinni,“ lisas Disainikeskuse juht.Sama uuringu käigus küsiti disaini kasutavatelt ettevõtetelt, millist kasu on nad saanud disaini kasutamisest.43% vastas, et paranenud on kliendirahulolu ja 40% hindas, et kasvanud on konkurentsivõime. 36% leidis, et paranenud on toote/teenuse kasutusmugavus ning 30% hindas, et paranenud on pakutava teenuse kättesaadavus.Oblikase sõnul näitab Suurbritannias läbi viidud uuring, et iga disaini investeeritud euro toob ettevõttele kaasa 20 eurot käibekasvu, 4 eurot kasumikasvu ja 5 eurot ekspordikasvu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077