E.ON Ruhrgas võib Eesti Gaasis kaardid segi lüüa

Saksa energiahiiu E.ON tütarettevõtte 33,66% osaluse vastu Eesti Gaasis tunneb huvi nii mõnigi aktsionär. Eelisõigus on A-aktsiaid omavatel aktsionäridel.

"Mul ei ole veel kindlat seisukohta, et juhul kui mingid aktsiad tulevad müüki, ma neid ostan. Vaatan vastavalt situatsioonile," ütles Eesti Gaasi suuruselt neljas A-aktsiate omanik Viktor Golisnkii E.ON tütarettevõtte E.ON Ruhrgasi aktsiate kohta. "Ei ole ametlikult teada, kas Ruhrgas hakkab aktsiaid müüma või mitte. Hetkel ei ole see veel teada. Selline informatsioon oli küll Läti ajalehes."

Golisnkii, kellele kuulub 0,07% Eesti Gaasi aktsiatest, märkis, et tegelikult ei ole selged ka ettevõtte perspektiivid, sest 2015. aastal saab gaasivarustamisleping Gazpromiga läbi. "Põhimõtteliselt olen juba selliseid tehinguid teinud, siis, kui ostsin riigilt aktsiad. Aga siin on vaja vaadata situatsiooni, äkki Gazprom ostab või Fortum võib ka osta. Kõik sõltub situatsioonist, aga see ei ole välistatud. Ma ei saa öelda ei ega jah," sõnas ta.

Eesti Gaas kinnitas, et E.ON Ruhrgas on avaldanud soovi lahkuda Soomest ning kogu Baltikumist ning on müünud või müümas osalusi näiteks Slovakkias ja Ungaris. "Põhjuseid miks nad seda teevad tuleb küsida otse neilt," märkis Eesti Gaasi juhatuse liige Tiit Kullerkupp.

Ta lisas, et juhul, kui E.ON Ruhrgas müüb oma aktsiad, siis avalikustavad nad selle Eesti Gaasi juhatusele tehingu toimumise järel. Kullerkupu sõnul ei ole neil hetkel informatsiooni, kes oleks potentsiaalne ostja, kuid võimalik on osta kõikidel A-tüüpi aktsiate omanikel.

Äripäeval on infot, et Eesti Gaasi ja Latvias Gaze aktsionäril Itera Latvial on huvi omandada Saksamaa E.ON Ruhrgasile kuuluvad osalused Eesti, Läti ja Leedu gaasiettevõtetes. "Hetkel ei ole meil infot Itera huvi kohta osta E.ON Ruhrgasi aktsiaid," märkis Kullerkupp.

Äriregirist on näha, et Itera Latvia on viimastel kuudel kokku ostnud väikeaktsionäride aktsiaid. Kullerkupp ei osanud öelda, miks nad on seda teinud. "See küsimus tuleb esitada Iterale. Itera ei ole meile oma tegevust kommenteerinud," sõnas ta. Itera Latvija jättis ka Äripäeva küsimustele vastamata.

Mida ütlevad aktsiate ostmise kohta Eesti Gaasi nõukogu esimees Aarne Saar, Fortum Eesti ja Ruhrgas, loe tänasest Äripäevast.

Osale arutelus

  • Alyona Stadnik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara