Autor: Indrek Kald • 30. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martin Kruus: meretuuleenergia konkurentsivõime paraneb

Tuuleenergia assotsiatsiooni ja Nelja Energia juhi Martin Kruusi sõnul muutub meretuuleenergia avatud elektriturul konkurentsivõimeliseks.

Hiiumaal Kassaris eile alanud ja täna jätkuval meretuuleenergia konverentsil tutvustas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium Euroopa Liidu taastuvenergia direktiivist tulenevaid võimalusi rahastada kohalikke taastuvenergia projekte ilma taastuvenergia tasu lisandumiseta Eesti elektritarbijatele.

Kruus ütles, et kui kombineerida tehnoloogia arengust tulenevat tuuleenergia hinna langust koos ministeeriumi poolt tutvustatud koostöömehhanismidega, muutub meretuuleenergia avatud elektriturul konkurentsivõimeliseks.

Tema sõnul peaks uuendamisel olev elektrimajanduse arengukava kodumaise elektritarbimise tagamise kõrval vaatama ka võimalusi, mida kaasaegne energiatootmine loob Eesti majanduse ja ekspordi arendamise kontekstis laiemalt.

Kruusi hinnangul kätkeb meretuuleenergia endas lisaks energiatootmisele ka olulist majanduse kasvuvaldkonda.

Majandusministeeriumi energeetikaosakonna peaspetsialisti Siim Meeliste sõnul loob ELi direktiiv erinevad koostöömehhanismid, mis võimaldab riikidel saavutada oma taastuvenergia eesmärke koostöös teiste liikmesriikidega. "See tähendab, et Eestis on võimalik arendada uusi taastuvenergia projekte ilma Eesti elektritarbijat koormamata," selgitas ta pressiteates.

Soome meretuuleenergia arengut toetava klastri Prizztech esindaja Ari Sundelin rõhutas oma ettekandes, et nende kohalik tööstus on seoses esimeste Soome meretuuleparkide tulekuga stardijoone taga valmis.

"Tööstuse jaoks on see uudne ja huvitav võimalus ning paljud loodavad uutest arengutest meretuuleenergia valdkonnas osa saada," sõnas Sundelin pressiteates.

Eile ja täna Hiiumaal Kassaris toimuval Eesti esimene rahvusvaheline meretuuleenergia konverentsil "Mere tuuled" arutatakse, kas nii Eesti kui ka teised Läänemere riigid võiksid senisest julgemalt meretuulikutega elektrit toota ning kuidas seda teha nii, et lähedal elavad kogukonnad ja riigi majandus üldisemalt sellest kasu saaks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077