Autor: Raigo Neudorf • 10. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubavahetus kahanes 11%

2013. aasta augustis vähenes võrreldes eelmise aasta augustiga nii kaupade eksport kui ka import jooksevhindades 11%, teatas Statistikaamet.

Eelmise aasta sama kuuga võrreldes vähenes eksport kolmandat kuud järjest, eelneva kuuga võrreldes aga kasvas eksport 7%.

Augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Võrreldes eelmise aasta augustiga vähenes eksport 120 miljoni ning import 134 miljoni euro võrra. Seetõttu vähenes augustis ka kaubavahetuse puudujääk 97 miljoni euroni.Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (17% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16%) ja Venemaa (12%). Koguekspordi 11%-list vähenemist võrreldes 2012. aasta augustiga mõjutas peamiselt väljaveo vähenemine Venemaale (langus 32% ehk 57 miljonit eurot) ning USA-sse (langus 47% ehk 21 miljonit eurot).Ekspordi vähenemine Venemaale oli peamiselt mõjutatud mehaaniliste seadmete ning orgaaniliste kemikaalide väljaveo vähenemise tõttu. USA-sse vähenes eksport peamiselt mineraalsete kütuste ning elektriseadmete väljaveo vähenemise tõttu. Eksport Suurbritanniasse ja Saksamaale suurenes (vastavalt 39% ja 5%).Kõige rohkem imporditi augustis kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Rootsist ja Saksamaalt (mõlemast 11%). Enim mõjutas impordi langust aastatagusega võrreldes sisseveo vähenemine Hollandist ja Venemaalt (langus vastavalt 49% ja 40%).Sissevedu Hollandist vähenes eelkõige mehaaniliste ja elektriliste seadmete ning orgaaniliste kemikaalide sisseveo kahanemise tõttu. Sissevedu Venemaalt vähenes peamiselt mineraalsete kütuste ja orgaaniliste kemikaalide impordi vähenemise tõttu. Samal ajal kaupade import Poolast suurenes 24% ja Suurbritanniast 34%.Eestist eksporditi enim masinaid ja seadmeid (30% Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%) ning mineraalseid kütuseid (sh elektrienergia, bensiin, põlevkiviõli) (9%).Eksport vähenes võrreldes eelmise aasta augustiga peamiselt mineraalsete kütuste ning masinate ja seadmete väljaveo vähenemise tõttu (langus vastavalt 37% ja 6%). Samas suurenes tekstiil ja tekstiiltoodete ning puidu ja puittoodete väljavedu (kasv vastavalt 17% ja 5%).Augustis imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (28% Eesti koguimpordist), mineraalseid kütuseid (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (12%). Võrreldes 2012. aasta augustiga vähenes masinate ja seadmete sissevedu 19% ning mineraalsete kütuste sissevedu 16%.Mõningane suurenemine oli põllumajandussaaduste ja toidukaupade sisseveos (kasv 6%), mis oli tingitud peamiselt sojaõli ja suhkru sisseveo suurenemisest.Võrreldes juuliga suurenes augustis eksport 7%, import aga vähenes 3%.Ekspordi kuist kasvu mõjutas enim metalli ja metalltoodete ning mitmesuguste tööstustoodete (sh mööbel ja puitmajad) väljaveo suurenemine. Impordi mõningast vähenemist mõjutas peamiselt transpordivahendite sisseveo vähenemine.Ettevõtjate kindlustunnet peegeldav majandususaldusindeks tõusis augustis Eestis, Rootsis ja Saksamaal, langes aga Soomes. Septembris sama näitaja Eestis ja Saksamaal tõusis, Soomes ja Rootsis aga langes.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077