Autor: Sirje Rank • 1. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroala töötus üllatas õrna langusega

Eurostati täna avaldatud andmeil andis töötuse määr euroalal suve lõpul veidi järele, taandudes rekordiliselt 12,1 protsendilt augustis 12%-le tööealisest elanikkonnast.

Juulikuu näitu korrigeeriti algselt juuniga samalt 12,1% tasemelt samuti vähemaks, 12%-le.

Agentuuri Bloomberg küsitletud 30 analüütikut olid prognoosinud töötuse määra püsimist augustis euroala jaoks rekordilisel 12,1% tasemel.

Teises kvartalis sai euroala majandus välja rahaliidu ajaloo pikimast majanduslangusest ning usaldusindeksid kerkisid septembris viiendat kuud järjest. Analüütikud on aga prognoosinud, et töötuse määr euroalal saab tipust läbi alles selle aasta lõpus 12,3% tasemel.

"Euroopa äärealadel on stabiliseerumise märke, näiteks Hispaanias," ütles agentuurile Bloomberg HSBC ökonomist Janet Henry. "Kuid läheb tükk aega, enne kui töötuse määr jõuab euroalal kriisieelse taseme lähedale."

Eurostati andmeil oli töötuse määr suurimas majandusruumis Saksamaal augustis 5,2%. Prantsusmaal ja Hispaanias oli tööta vastavalt 11% ja 26,2% tööealisest elanikkonnast. Itaalias kerkis töötuse määr 12,2%-le.

Euroala kõrgeim tööpuudus on Kreekas, juuni andmeil 27,9%.

Eesti on Eurostati täna avaldatud andmetes 7,9%se tööpuuduse näiduga, mis on juulikuu number.

"Euroopas on suur struktuurne tööpuudus ja see niipea ei muutu," kommenteeris agentuurile Bloomberg Intesa Sanpaolo SpA ökonomist Annamaria Grimaldi. "Majandus toibub väga vaevaliselt ja see on teine põhjus, miks näeme 11%st kõrgemat töötust veel ka 2015. aastal."

Kreekas ja Hispaanias on enam kui veerand tööealisest elanikkonnast OECD prognoosi järgi tööta veel ka tuleval aastal.

Täna üllatas töötuse kasvuga ka Saksamaa - Föderaalse Tööturuameti täna avaldatud andmeil lisandus Saksamaal septembris töötute ridadesse 25 000 inimest, millega töötuse määr kerkis 6,9%-le.

"Võimalik, et majanduse toibumine jätkub, kuid on oht, et see toibumine ei too kaasa töötuse vähenemist," kommenteeris Bloombergile IHS Global Insighti analüütik Howard Archer. "Ma ei arva, et majanduskasv enamikes euroala riikides oleks  piisavalt kiire, et kõrget tööpuudust vähendada."

Euroopa Keskpank on lubanud euroala baasintressi määrad hoida veel pikalt rekordmadalal tasemel, et majanduse toibumist toetada. Homme arutab Euroopa Keskpanga nõukogu intressimäärasid Pariisis. Saksamaa rahvuspüha tõttu toimub intressinõupidamine seekord kolmapäeval.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077