Olle Horm: kodumaine lihatootmine kiratseb

Kuigi uuringute järgi üle 70% eestimaalastest eelistab kodumaist liha, söövad enam kui pooled Eesti tarbijad just välismaist liha, ütles Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm. 

Hormi sõnul on põhjus selles, et inimesed ei tee vahet kodumaisel ja välismaisel toodangul – paljud kodumaise kaubamärgiga tooted on tegelikult valmistatud imporditud lihast ning hinnasurve tõttu kodumaine tootmine pigem kiratseb.

“Eesti sealihatootjatel on siiski põhjust rõõmustada, sest eriti keeruline periood, kui vilja hind on kõrge ja sealiha hind madal, läheneb lõpule. Uue saagiga vilja hind odavneb ning liha hind on kogu Euroopas on tõusulainel,” märkis Horm.

“Eesti jaoks on probleemiks, et suur osa Eestis kasvatatud sigadest müüakse elusana Eestist välja, samal ajal kui suur osa tööstusi kasutab odavama hinna tõttu importtoorainet. Uuringute kohaselt on hüppeliselt kasvanud ka jaekaubanduse huvi müüa välismaist liha.“

Hormi sõnul ongi Eestis vaid kaks täisahelaga lihatööstust – Rakvere ja Atria.

“Ülejäänud tootjad on kõik toorainest ehk liha hindadest ülimalt sõltuvad ning vajadusel ostavad liha välismaalt,” rääkis Olle Horm.

„Üks asi on tooraine kvaliteet, mis minu meelest on Eestis tootmise juures parim – kasvõi seepärast, et tarneahel on lühike ja toorainest saab võimalikult lühikese ajaga toode. Teine ja palju valusam küsimus on kodumaise tootmise jätkusuutlikkus ja töökohad, mis võivad ebateadliku tarbijakäitumise tõttu väga lihtsalt kaduda ning ei pruugi enam kunagi taastuda. Lahendus on ühest küljest lihtne: tuleb sõnad ja teod ühendada – süüa eestimaist liha nagu me tahamegi teha – ning kohalike tootjate olukord on kohe palju parem.”

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara