Autor: Kristi Malmberg • 17. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihatööstused kasvatasid kasumi neljakordseks

Eesti lihatööstuste käive kasvas eelmisel aastal enam kui 30 miljoni euro võrra, ulatudes 260,5 miljoni euroni. Samal ajal suutsid lihatööstused teenida kasumit 8,86 miljonit eurot ehk ligi neli korda enam kui eelneval aastal.

Lihasektori kogutoodangu osatähtsus (osakaal) toiduainete tootmises oli 2012. aastal 21,1%, teatas põllumajandusministeerium. Sektori eksport kasvas aastaga ligi 10% võrra, ulatudes 87,2 miljoni euroni. See  moodustab 7,8% kogu põllumajandustoodete ja -saaduste ekspordist. Väliskaubanduse mahud eelmisel aastal siiski pisut vähenesid, mis tähendab, et ekspordi rahalise kasvu põhjuseks on kõrgemad ekspordihinnad.

„Lihatööstuse edasiseks arenguks on tarvis investeerida ja meie lihatoodangule järjest enam lisandväärtust anda,“ ütles põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti. „Viimase viie aasta keskmisena on valdavalt investeeritud seadmete, masinate ja inventari soetamisse.“

2012. aastal investeerisid lihakäitlemisettevõtted 12,9 miljonit eurot, mida on eelneva aastaga võrreldes 38,5% ehk 3,6 miljonit eurot rohkem. Suurimad investeeringud tehti 2012. aastal ehitiste soetamiseks, ehitamiseks ja rekonstrueerimiseks, kuid jätkusid ka investeeringud seadmetesse ja masinatesse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077