Autor: Laura Mallene • 7. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööjõupuudus pitsitab elektroonikasektorit

Ettevõtja põhifookuses on efektiivsuse kasvatamine ning see varjutab ka tooteinnovatsiooni, selgub Swedbanki värskest tööstusettevõtete uuringust.

"Üldine tõdemus on, et efektiivsuse kasvatamine on praegu põhifookuses. Tooteinnovatsioon toimub taustal, kuid selle fookuses hoidmine on pikas perspektiivis kindlasti oluline," kommenteeris panga muu töötleva tööstuse sektori juht Margus Kisel, pidades eelkõige silmas mööbli-, riiete-, kodukaupade-, trükitoodete- ja elektroonikatööstust.

Elektroonika ja elektriseadmete alamsektoris tegutsevad rahvusvahelised ettevõtted on jätkuvalt Eestis tegevusse investeerinud ja tegevust laiendanud. "Eestit peetakse usaldusväärseks, et siia investeerida. Uuritud ettevõtete kaalutud keskmine käibekasvu prognoos on 7,7%," ütles Kisel. 

Elektroonika ja elektriseadmete ekspordi maht on suurima osakaaluga Eesti ekspordis ega põhine ainult Ericssonil, ABB-l ja PKC-l, selgitas Kisel. "On veel mitmeid suuri ja tugevaid tegijaid. Sektoris on vaba tootmisressurssi eelkõige vahetuste lisamiseks, kuid sektorist kuvandub, et edasisele laienemisele seab piirid tööjõupuudus nii inseneride kui lihttööjõu osas," rääkis ta.

Mööblitööstus on väga tugevalt ekspordile suunatud alamsektor - uuringu järgi tuleks sektori plaanitud käibest 89% ekspordist. Ning 100% ettevõtetest prognoosib kasvu. "Võimaluste hindamiseks tasub siin aga Euroopa makropildil silma peal hoida – kui tarbija kindlustunne sihtturgudel veel langeb, siis võib ettevõtete optimism mahtude kasvatamise osas osutuda ebareaalseks," märkis Kisel ja lisas, et samas nähakse oma uusi võimalusi idaturgudel.

Trükitööstus on läbinud märkimisväärse investeerimisfaasi ja saavutanud kvalitatiivselt uue taseme, selgus uuringust. Trükikodade suutlikkus kasvatada müüki eksporditurgudel (eelkõige Skandinaavia) on alamsektori kasumlikkust parandanud. "Kvalitatiivne tase ületab tänu tehtud investeeringutele vana maailma kvaliteeti ning hind seejuures sama või soodsam," täpsustas Kisel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077