Autor: Raigo Neudorf • 7. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti on Soomet kinni püüdmas ekspordi mahult elaniku kohta

Täna avaldatud Swedbanki tööstusettevõtete uuringust selgub, et Eesti ekspordimaht elaniku kohta on jõudmas Skandinaavia heaoluühiskonna tasemeni.

Uuringu järgi on Eesti ekspordi mahult elaniku kohta Soomest maas vaid 8 protsendiga.

Eesti ekspordimaht elaniku kohta jääb veidi alla 10 000 euro, Soome puhul on vastav näitaja veidi üle 10 000 euro. Rootsi ekspordimaht elaniku kohta ulatub üle 12 000 euro. Leedu vastav näitaja on veidi üle 7000 euro, Lätil aga veidi alla 5000 euro. Uuringus osalenud tööstusettevõtete oodatav ekspordi osakaal käibest ulatub sel aastal keskmiselt 74 protsendini. Statistikaameti andmetel oli 2012. aastal ettevõtete keskmine ekspordi osakaal 71%.Enam kui pooled ettevõtetest panustavad sel aastal  ekspordi osakaalu kasvule. Kõige rohkem plaanib eksporti suurendada toiduainetööstus (67%), samas on tegu väikseima ekspordi osakaaluga alamsektoriga. Kõige vähem panustab ekspordi osakaalu kasvule aga rasketööstus (39%).35% küsitluses osalenud ettevõtetest märkis, et eksporti on kavas kasvatada tänu uutele turgudele. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077