Autor: Kristi Malmberg • 3. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsa- ja puidusektori lisandväärtus kõrgem kui kunagi varem

Eesti metsa- puidusektori ettevõtted toodavad enam lisandväärtust kui kunagi varem. Möödunud aasta kokkuvõttes oli sektori ettevõtete lisandväärtuse maht 683 miljonit eurot.

Metsasektori ettevõtete lisandväärtuse arvestuses alates aastast 1995 on lisandväärtuse näitaja kogu sektori peale kasvanud seitse korda, teatas Metsa- ja Puidutööstuse Liit. 

Majanduslanguse eelne lisandväärtuse rekord jäi aastasse 2007, mil suudeti saavutada 660 miljoni euro tase. Aastal 2008 alanud languse järel, kui lisandväärtus oli 579 miljonit eurot, kukkus 2009. aastal lisandväärtuse näitaja tasemeni 458 miljonit eurot.

2010.aastal algas aga uus tõus ja jõuti tasemeni 582 miljonit eurot, 2011.aastal jõuti 665 miljoni euroga senise rekordini. 2012. aasta kokkuvõtteid tehes tähistab metsa- ja puidusektor 683 miljoni eurose lisandväärtuse loomisega uut rekordit.

Kõige enam lisandväärtust, 324 milj eurot, loovad  puidutööstuse ettevõtted, järgnevad metsamajandus 186 milj euroga, mööblitootmine 118 miljoni euroga ning paberi ja tselluloosi tootmine 55 miljoni euroga. Eesti metsa- ja puidusektori ettevõtete panus töötleva tööstuse lisandväärtuse loomisse on 21,2%.

 „Kõigi aegade suurim metsa- ja puidusektori lisandväärtus on selge märk sektori professionaalsusest, jätkusuutlikkusest ja rahvusvahelisest konkurentsivõimest,“ kommenteerib Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu juhatuse esimees Martin Arula.

„Lisandväärtus on sektoris makstud palkade ja maksude, ettevõtete kasumi ning kulumi summa. Tegelik Eesti riigile laienev kasu on veelgi suurem – meie sektor annab tööd ka transpordi-, kütuse-, energia- ja paljudele teistele toetavatele sektoritele."

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077