Autor: Raigo Neudorf • 3. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas ettevõte peaks eelistama välis- või renditööjõudu?

Eesti on täna omajagu ettevõtteid, kellele ei piisa Eestis saadaolevast tööjõust. Kas lahendus võiks peituda välis- või renditööjõu kaasamises?

Majandus on pidevas muutumises ja sellega seoses muutuvad ka ettevõtete vajadused tööjõu osas. Nii leiab täna Eestist ettevõtteid, kellele ei piisa Eestis saadaolevast tööjõust, samuti on firmasid, kes vajavad tööjõu kasutamisel suuremat paindlikkust. toimub Tallinnas Äripäeva Tööõiguse Aastakonverents, mis käsitleb sel korral välistööjõu ja renditööjõu kasutamist..

Äripäeva poolt erineva valdkonna ettevõtete seas läbi viidud küsitlusest selgus, et kõige enam nähakse välistööjõu kaasamise vajadust just tööstus- ja tootmisfirmades. Samas leidus vastajate seas nii neid, kes juba välistööjõudu kasutavad kui ka neid, kes pelgavad seda riski võtta.Näiteks kinnitas üks ettevõte, et kasutab välisspetsialiste, kuna Eestis puudub elementaarne spetsialistide ettevalmistus juba üle paarikümne aasta. Teise ettevõtte esindaja sõnul ei soovi nemad aga välistöölisi kasutada, kuna pelgavad erinevate kultuuride ja harjumustega alt minna.Mitmed ettevõtted nentisid, et neil on praegugi päevakorras uute töötajate otsimine ning toime loodetakse tulla Eesti piires saadaoleva tööjõuga.„Kui aga oskustöölisi ei leia, tuleb tõepoolest seda (välistööjõu kaasamist – toim.) varianti kaaluda,“ märkis üks ettevõtja.Peamiste välistööjõu kaasamise kitsaskohtadena tõid küsitlusele vastajad välja nii elamispinna, palga kui keeleoskusega seotud küsimused. Äramärkimist leidsid ka töölubade menetlemise, liigse ajakuluga ning koolitustega  seotud probleemid.24. mail

Need on teemad, millest Eesti tööandjad võiksid kindlasti olla rohkem teadlikud. Välistööjõu või renditööjõu kaasamine võib mõne ettevõtte jaoks olla hädavajalik, teiste puhul võib see avada uusi arenguvõimalusi.Tööõiguse Aastakonverents annab heade spetsialistide abiga praktilise ülevaate välistööjõu ja renditööjõu kasutamise hetkeseisust, võimalustest ja probleemidest. Lisaks sellele saavad osalejad teada, mida peaks tööandjad silmas pidama erinevate rahvuste koostöötamisel.Täpsema info konverentsi kohta leiate SIIT

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077