Autor: Ain Alvela • 25. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olle Horm: söögikraam saab muutuda ainult kallimaks

Toidutööstuse aastakonverentsil märkis ASi Atria Baltic juhatuse esimees Olle Horm, et tema küll ei jaga analüütikute prognoosi toiduainete hindade langemise kohta – seda eriti pikemas perspektiivis.

Esimese põhjusena toob ta esile toidutarbimise globaalse suurenemise, näiteks Hiinas. Samas suurenevad tema sõnul ka kõikvõimalikud toidutööstuse õlul lasuvad kulud. Samas ei pea Horm põhjendatuks toidutööstuses üldse mingist kriisist rääkida.

Eelmisel aastal kallinesid lihatooted Eesti turul 7,3%, olles toidutööstuses puu- ja juurviljade järel kiiremaid tõusjaid. Samas tõusis veiseliha kokkuostuhind aastaga 15%, sealiha puhul ligi 12%. Just sisendite hinnatõusuga põhjendab Horm ka toidukraami kallinemist poodides. Ja ta on seda meelt, et sel pole määratud peatuda.

„Aastatel 2008–2011 langes müügimaht 10%. Arvestades seda, mis mujal sektorites toimus, on siin kriisist rääkimine kohatu,“ nentis ta. „Kärbiti kulusid, koondati inimesi, paanika oli kõva, aga toitu osteti ikka.“

Horm märkis, et praegu pole toidutööstuses enam esmatähtis kasvamine, vaid kasum.

Horm ei näe perspektiivi ketistunud kaubanduse laienemises, millesse paigutatakse olulisi investeeringuid. Tema  sõnul käib võitlus kümne protsendi katmata turu pärast.

„Keegi peab siin pillid kotti panema,“ tõdes ta. „Uusi ettevõtteid siia pole tulemas, küll aga võib neid olla minemas. Ja mitte omal tahtel minemas. Lihtsalt kusagil põhjamaades mõni pankur keerab rahakraani kinni.“

Atria pole kaheksa tegutsemisaasta jooksul Eestis veel kasumit teeninud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077