Autor: Sirje Rank • 23. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu tahab tuumajaama hinda  alla saada

Leedu peaminister Algirdas Butkevicius ütles eile, et on valmis jätkama tuumajaama ehitamise kõnelusi Jaapani Hitachi ning Eesti ja Lätiga, et Visaginase projekti hinda alla saada.

„Visaginase tuumajaama projekt selle praegusel kujul on Leedu jaoks liiga kallis,“ teatas Butkevicius eile pärast energiastrateegia töögrupi kohtumist. „Projekti jätkamine on võimalik ainult siis, kui selle kommertstingimused paranevad ning täidetakse muud tingimused,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Mullu detsembris ametisse asunud Leedu valitsus on lubanud riigi uue energiastrateegia esitada 15. maiks.

Kui teised Balti riigid ja Jaapan on valmis kompromissile minema, võib uuest tuumajaamast saada täiendus uutele energiaühendustele, mis Leedu ehitab Poola ja Rootsi suunal, et vähendada sõltuvust Venemaa energiast, ütles Butkevicius eile tehtud avalduses.

Leedu energiastrateegia töögrupi hinnangul saab Leedu Visaginase projektiga jätkata ainult siis, kui regionaalsed partnerid allkirjastavad kokkuleppe, et on nõus jagama nii kulusid kui vastutust ning kui üheskoos Jaapani tootjatega suudetakse projektile tagada odavam rahastus.

Leedu ei ole ametlike kanaleid pidi Eestit informeerinud, seega ei saa me hetkel viimaseid arenguid kommenteerida, vastas Äripäeva päringule majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

„Tegemist on olulise regionaalse tähtsusega projektiga. Nagu oleme varem öelnud, Eesti toetab Visaginase projekti eeldusel, et see on majanduslikult jätkusuutlik. Kindlasti on jätkuvalt oluline taolist kapitalimahukat investeeringut soosiva turukeskkonna küsimus. Täna on veel liialt vara öelda, kas Eesti osaleb Visaginase projektis, sest energiaettevõtete vahelised läbirääkimised saavad nüüd jätkuda. Samuti ootame Leedu riigilt suuremat selgust, kuidas edasi minnakse,“ teatas ministeerium pressiesindaja vahendusel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077