Autor: Piret Reiljan • 12. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alkoholitootjate maksusõda

Õlle- ja viinatootjad eesotsas Liviko juhi Janek Kalvi ja A. Le Coqi juhi Tarmo Noobiga purelevad infosõjas - põhjus ebavõrdne alkoholiaktsiis.

Sama kogus alkoholi viinas on aastaid olnud 2,6 korda kallimalt maksustatud kui õlles. Kalvi ja tema kaasvõitlejad ei taha sellega leppida. Viinatootjad pahandavad, kuna riigile laekuvast aktsiisist 2/3 moodustab kange alkoholi aktsiis, samas müüakse kanget alkoholi Eestis absoluutalkoholis vähem kui õlut ja lahjat kääritatud alkoholi. Õlletootjad vaidlevad omakorda kohe vastu, et viina villimine on oluliselt odavam kui õllepruulimine ja poeletil on kraad alkoholi viinas ikkagi odavam kui kraad õlles. Rehkendustest ja rohkem või vähem demagoogilistest järeldustest pole puudust kummalgi poolel.

"Selline nõudmine on täiesti absurdne," ütleb A. Le Coq ASi juht Tarmo Noop aktsiiside võrdsustamise ettepaneku kohta. "Diskussioon, et inimesed tarbiks võimalikult palju kanget ja võimalikult vähe lahjat alkoholi, on minu jaoks ajuvaba," lisab ta. Noobi sõnul peaks riik oma alkoholipoliitikas lähtuma alkoholi lõpphinnast ühe kraadi kohta, mida ongi enam-vähem tehtud.

Aktsiisimäärad on taas päevakorral seoses hiljuti sotsiaalministeeriumis valminud alkoholipoliitika rohelise raamatuga, kus muuhulgas on kirjas soovitus kaaluda alkoholi maksustamist joogi kangusest, mitte valmistamisviisist lähtuvalt. Ka rahandusministeeriumi arengukavas aastateks 2013-2016 oli ühe tegevusena kirjas alkoholi maksustamine võimalikult proportsionaalselt etanooli sisalduse järgi joogis, sõltumata alkoholi liigist. Pange tähele - oli, aga enam ei ole.

Rahandusministeeriumi arengukavast haihtus hiljuti sõnastus, et alkoholi tuleks maksustada sõltumata alkoholi liigist. Ministeeriumi kodulehel rippuvas arengukavas on vastav sõnastus veel kirjas, kuid Ligi sõnul on tõusnud vaidluse tõttu arengukava muudetud ja aktsiiside ühtlustamisele viitavat sõnastust seal enam pole. Õlletootjate esindaja, A. Le Coqi juhi Noobi puhul on siinkohal paslik märkida, et nagu Ligi kuulub ka tema Reformierakonda.

"Sain rahandusminister Jürgen Ligilt mullu juulis kirja, milles ta toetas eri liiki alkoholi võrdse aktsiisimaksustamise ideed ja viitas, et see on kirjas ka arengukavas. Oleme pettunud riigivalitsejate sõnade ja tegude lahknevuses," räägib Liviko juht Kalvi, kes kuulis ministri meelemuutusest Äripäevalt.

Loe alkoholitootjate maksusõjast pikemalt reedesest Äripäevast. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077