Autor: Alyona Stadnik • 27. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstused saavad hoo sisse

Kuigi majanduskeskkond on endiselt probleemiderohke, plaanib kolmandik tööstusettevõtetest järgneval kolmel kuul toodangumahtu kasvatada.

Konjunktuurinstituudi küsitlusest selgub, et viimase kuuga on tööstusettevõtete juhtide kindlustunne paranenud.

"Esimese kahe kuu summaarne toodangumaht on tõepoolest kasvanud 10-15%, kuigi veebruar ei ole veel lõppenud. Samas ma ei taha sellest järelduse teha, et kogu turu olukord on läinud paremaks, meie oleme pööranud natukene rohkem tähelepanu kevadhooaja tootmisele," ütles Heiti Hääle suuromanduses oleva haagisetootja Bestnet ASi juhatuse liige Eduard Saul. Ta märkis, et sellel aastal loodab ettevõte käivet kasvatada 8-10%.

Rääkides müügihindadest, ütles Saul, et praegu ei ole elektrihinna tõus toodangu lõpphinda mõjutanud ja eelmisel aastal klientidega sõlmitud lepingutes fikseeriti ära ka hind. "Muidugi ei saa väita, et me ei korrigeeri seda," lausus Saul.

Konjunktuurinstituudi küsitlusest selgus, et 26,7% tööstusfirmadest kavatseb järgneva kolme kuu jooksul müügihinda kergitada.

Hoidistetootja Salvest AS nõukogu esimees Veljo Ipits ütles, et teatud positiivne meelestatus on olemas aga toiduainetetööstuse kasv jääb mõne protsendi piiresse. "Kui arvestada hindade tõusu, siis on kindlasti sel aastal kasv olemas. Kui arvestada mahtude tõusu, siis jääb see tõus mõne protsendi piires," selgitas Ipits.

Mingit suurt eufooriat ei ole, et nüüd on kõik väga hästi. "Inimeste palku tänu palgasurvele tõstetakse, aga on ka palju kohti, kuhu on seda raha vaja: elektrihinnatõus ja muud teenused on kallinenud. Toiduainetööstuse seisukohast ei saa öelda, et inimene kipub kohe kallimatele toiduainetele raha kulutama," tõdes Ipits.

Lähemalt loe tänasest Äripäeva paberlehest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077