Autor: Raivo Sormunen • 27. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harju Elektril kümne kvartali esimene käibelangus

Harju Elektri neljanda kvartali käive ulatus 12,57 miljoni euroni, mida on 4,1% vähem kui aasta eest.

Viimati näitas elektriseadmete tootja käive langust 2010. aasta teises kvartalis.

Languse taga on Eesti turg, mille müügimaht vajus kvartaliga 5,30 miljonilt 3,68 miljonini ehk 30,5%.

Eesti turu langust pole eraldi vahearuandes välja toodud, kuid ühelt poolt võis tegemist olla lihtsalt tugevate baasnäitajatega, kuna 2011. aasta neljandas kvartalis näitas Eesti turg 28,4% tõusu.

Harju Elekter kirjutab aruandes, et müügimahud kasvasid 2012. aastal kvartalist kvartalisse, saavutades haripunkti kolmandas kvartalis. „Neljanda kvartali müügimaht, mõjutatuna sesoonsusest ja majanduskasvu mõningasest langusest Skandinaaviamaades, oli tagasihoidlikum.“

Harju Elektri puhaskasum ulatus viimases kvartalis 0,21 miljoni euroni võrreldes aasta varasema 0,57 miljoni euroga. 2012. aasta kokkuvõttes hüppas aga kasum 2,77 miljonilt 3,51 miljoni euroni (0,21 euroni aktsia kohta).

Swedbank ootas, et Harju Elektri kasum neljandas kvartalis veidi tõuseb, kuid täpsete prognoosidega pole Äripäeva teada pank välja tulnud.

Aastaga on kasvanud Harju Elektri raha ja pangakonto maht 0,82 miljonilt 3,35 miljoni euroni. Veidi on aidanud sellele kaasa finantsinvesteering PKC Gruppi, mille aktsiate müügi ja dividendide pealt teeniti aastaga 1,04 miljonit eurot.

Möödunud kuul võis Harju Elektri rahapositsioon veelgi paraneda, kuna ettevõte müüs jaanuaris 30 000 PKC Grupi aktsiat ja võis teenida müügi pealt umbes pool miljonit eurot.

Tänu PKC Grupi aktsia hinnatõusule 11,48 eurolt 15,43 euroni kasvas aastaga Harju Elektrile kuuluva Soome juhtmeköidiste tootja aktsiapaki väärtus 2012. aastal 5,3 miljoni euro võrra 21,4 miljoni euroni.

Hetkel, kui PKC Grupi aktsia liigub 16,40 euro juures, on Harju Elektrile kuuluva Soome börsifirma aktsiapaki väärtus tõusnud 22,2 miljoni euroni, mis moodustab ettevõtte turuväärtusest koguni 46,5%.

Harju Elektri aktsia maksab praegu Tallinna börsil 2,74 eurot ehk sama palju kui eile. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077