Autor: Anu Jõgi • 14. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstuses kahanes hõive kolmandat kvartalit

Kuigi Statistikaameti andmetel suurenes mullu neljandas kvartalis hõive aastatagusega võrreldes 1,7 protsenti ehk 10 200 töötaja võrra, siis ekspordist sõltuvas töötlevas tööstuses langes hõive kolmandat kvartalit järjest, tõdes rahandusministeerium.

Ministeeriumi rahanduspoliitika fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Madis Abeni sõnul on selle põhjus tellimuste ja toodangu vähenemine mitmes tööstuse allharus. Hõive vähenes veel energeetikas ning finantssektoris.

Endiselt kiires tempos kasvatab töötajate arvu kinnisvarasektor, info- ja side tegevusala, veondus ja laondus ning haldus ja abitegevused, tõdes ministeerium. Avalikus halduses hõivatute hulk viimases kvartalis aasta varasemaga võrreldes oluliselt ei muutunud.

"Edaspidi piirab hõive kasvu üha rohkem tööealiste inimeste vähenemine ning tööotsijate vajalike kutseoskuste puudumine," nentis Aben.

"Eesti tööealine rahvastik vanuses 15–74 on vähenenud 2007. aastast alates, kuid tänu tööturul osalemise huvi pidevale kasvule viimase kümne aasta jooksul ei ole tööjõud ehk hõivatute ja töötute arv kokku seni vähenenud. Eelmisel aastal pidurdus tööturul osalemise määra kasv, kuid hõivemäär ehk hõivatute osakaal tööjõus jätkas suurenemist. See tõi töötuse määra aasta lõpus 9,3 protsendini ning aasta keskmisena 10,2 protsendini."

Rahandusministeerium prognoosib selleks aastaks tööjõuressursside piiratuse tõttu hõive tagasihoidlikku, 0,5protsendilist kasvu. Välisnõudluse taastudes aasta teises pooles võib tööstussektor hõive kasvuga siiski ootusi ületada.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077