Tööga seotud haigestumiste peamine põhjus on ülekoormushaigus

Tööinspektsiooni ida inspektsioonis viidi 2 viimase aasta jooksul läbi kohalik sihtkontroll teemal „Füsioloogilised ohutegurid ja tervisekontroll,” mille käigus külastati 21 ettevõtet Ida- ja Lääne-Virumaal.

Ida inspektsiooni töötervishoiu tööinspektori Kaja Niinlaupi sõnul on sihtkontrolli teema valik seotud sellega, et peamise põhjusena kutsehaigestumistel ja tööst põhjustatud haigestumistel diagnoositi ülekoormushaigus.

„Sihtkontrollide põhjal järeldub, et töötajate teadlikkus ohutegurite kahjulikust mõjust on madal ning töötajad ei seosta oma terviseprobleeme tööasenditest ja töö korraldamisest tulenevate riskidega,” selgitas ta.

Sihtkontrolli käigus tuvastati rikkumisi õigeaegsel tervisekontrollide läbiviimisel ja töötervishoiuarstide poolt kehtestatud järgmise tervisekontrolli korraldamise tähtajast kinnipidamisel.

„Tervisekontrolli suunamisel esines probleeme töötervishoiuarstile esitatavate dokumentide osas: esitati küll riskianalüüs, kuid vahel jäeti esitamata eelmiste tervisekontrollide otsused. Kuna töötervishoiuarstide antud soovitustest enamik on suunatud lõõgastusharjutuste tegemisele, siis on mitmed tööandjad jätnud tähelepanuta töökorralduslikud meetmed: vastunäidustatud üle 5 kg raskuste käsitsi teisaldamine, vajadus korduvate liigutuste puhul teha harjutusi kätele, puhkepauside pidamine, lõõgastusharjutuste tegemine puhkepauside ajal», lisas Niinlaup.

Töötervishoiu tööinspektor Kaja Niinlaup tõi hea näitena välja mitmes ettevõttes töötajate töö- ja olmetingimuste parandamise. Näiteks mõnegi ettevõtete töötajad kolisid vastvalminud ruumidesse, kus on avarad pinnad ja kaasaegsed töövahendid.

Soovitused tööandjale:

-Töökeskkonna süstemaatilise sisekontrolli käigus võiks suuremat tähelepanu pöörata ka füsioloogilistele ohuteguritele: töökoha ülevaatusel pöörata tähelepanu töökoha ergonoomilisele kujundamisele ja töövahendi ergonoomilisusele, töötooli kohandamisele arvestades töötaja kasvu ja tööülesandeid.

-Riskianalüüsi korraldamisel jälgida, et seal oleks hinnatud sundasenditest, sama tüüpi korduvatest liigutustest, silmade pingest tulenev terviserisk, keha kalletest ja pööretest tulenev terviserisk.

-Tervisekontrolli korraldamisel pöörata tähelepanu töötervishoiuarsti määratud tähtaegadest kinnipidamisele.

-Riskianalüüsis võiks lahti kirjutada mõisted soe ja külm tööruumide temperatuur ja õhuniiskus tööruumides.

-Rohkem kasutada tööplatvorme, mis aitaksid vähendada töötajate sügavaid keha kaldeid ette pooltoodete sorteerimisel, pakkimisel ja töötlemisel.

 

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara