Autor: Raigo Neudorf • 31. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2012. aasta oli Eesti tööstuses eriliste muutusteta

Esialgsetel andmetel tootsid tööstusettevõtted 2012. aastal sama palju toodangut kui aasta varem, eksport küll kasvas, ent siseturule müüdi vähem toodangut, teatas statistikaamet.

2012. aasta alguses toimunud töötleva tööstuse toodangu väike kasv eelmise aasta sama kuuga võrreldes, asendus märtsis langusega, mis jätkus augusti lõpuni. Toodangu languse põhjustas eelkõige eelmise aasta kõrge võrdlusbaas elektroonikaseadmete tootmise harus, ent negatiivset mõju avaldas ka nõrk välisnõudlus. Alates septembrist toodangu kasv suurenes märkimisväärselt.

Kasvu kiirenemist aasta lõpul põhjustas elektroonikaseadmete tootmise mahu taastumine, teistes tööstusharudes olulisi muutusi ei toimunud. Vaatamata aastalõpu kiiremale toodangu kasvule jäi tööstustoodang 2012. aasta kokkuvõttes varasema aasta tasemele.Toodangu kasv 2012. aasta lõpukuudel põhines peamiselt ekspordi suurenemisel. Välisturule müüdi üle 70% kogu töötleva tööstuse toodangust.Eksport kasvas 2011. aastaga võrreldes 3%. Nõudlus kodumaisel turul oli nõrgem — siseturule müüdi 2012. aastal 2% vähem toodangut kui aasta varem.2012. aastal ületas toodang varasema aasta taseme ligi pooltes tööstusharudest. Positiivselt mõjutasid toodangu kasvu suurema osatähtsusega tööstusharud — elektroonikaseadmete tootmine, kus toodang suurenes võrreldes 2011. aastaga 4% ning puidutöötlemine ja toiduainete tootmine, kus toodang suurenes mõlemas 1%. Negatiivselt mõjutas toodangu kasvu langus metalltoodete, kemikaalide, mööbli ja mootorsõidukite tootmises.2012. aasta detsembris suurenes tööstustoodang 2011. aasta detsembriga võrreldes 7%, töötlevas tööstuses 6%. Detsembris toodeti 5% rohkem elektrit ja 48% soojust kui 2011. aasta detsembris.Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2012. aasta detsembris 1% vähem toodangut kui novembris, töötlevas tööstuses 2% vähem.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077