Autor: Raigo Neudorf • 29. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlevkivijääkidest võiks energiat toota?

Eesti Energia energiakaubanduse direktor Margus Vals ütles täna Tallinnas toimunud tooraineseminaril „Toorainete hinnariskid 2013. aastal“, et Eestis peaks uurima võimalusi põlevkivijääkidest energia tootmiseks.

„Uurima peaks seda, kas põlevkivi jääkidest on võimalik toota elektrit või sooja,“ märkis Vals.

Ta lisas, et 50 aasta jooksul on tekkinud põlevkivijääke 100 miljoni tonni ulatuses ning tegemist on ressursiga, mille kasutusvõimalusi peaks uurima.Ühtlasi tõi Vals välja neli makromõjurit, mis lähitulevikus Eestis elektrienergia hinda mõjutada võiksid. Nendeks on ELi heitmekaubandus, riikide vahelised ülekandevõimsused (näiteks Estlink 2), veeldatud maagaasi ehk LNG terminali rajamine ning võimaliku tuumajaama rajamine Baltimaadesse.Eesti ja Soome vahelise merekaabli Estlink 2 puhul märkis Vals, et tänu sellele saavad elektrienergia börsihinnad Eestis olema väga sarnased hindadega Soomes.„Hakkame sama jalga käima Soome hindadega,“ lisas Vals. „Kindlasti on ka perioode, kus hind on madalam.“Samuti märkis Eesti Energia energiakaubanduse direktor, et kui lähipiirkonda rajataks LNG terminal, mõjuks see energiasektorile hindu alandavalt.„Lääne-Euroopa gaasihinnad on täna veerandi võrra madalamad kui Baltimaades. LNG terminal võiks anda meile seda, et gaasihinnad ühtlustuksid Euroopa hindadega.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077