Autor: Ave Lepik • 11. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettepanek: majandusaasta aruande esitamise tähtaeg lühemaks

Statistikaamet soovib lühendada ettevõtete majandusaasta aruannete esitamise tähtaega paari kuu võrra — auditeerimist nõudvad aruanded laekuksid senise kuue kuu asemel nelja kuu jooksul ning auditeerimist mittevajavad kolme kuu jooksul pärast majandusaasta lõppu.

Statistikaameti kommunikatsioonijuht Anu Ots rõhutab, et tänane Eesti Päevaleht väidab ekslikult, et statistikaamet tahab ettevõtetelt majandusaasta aruandeid senise kuue kuu asemel kahe kuu jooksul.

Ameti ettepanek lühendada majandusaasta aruande esitamise tähtaega ei ole kindlasti kantud soovist tõsta andmeesitajate koormust, selgitab Ots. 

"Statistika tegemisel on majandusaasta aruande andmestik oluline ja amet on selle kasutamisest väga huvitatud, et ettevõtted ei peaks samu andmeid mitu korda esitama," räägib Ots. "Laialdasemat kasutamist piirab majandusaasta aruande esitamise hiline tähtaeg ja pahatihti ka esitamisega hilinemine. Tarbija soovib infot oluliselt varem."

Praegu kehtiv tähtaeg, mille järgi majandusaasta aruanne esitatakse kuue kuu jooksul pärast majandusaasta lõppu, pärineb arvutieelsest ajastust ja on olnud ameti sõnul muutmatu ligi 20 aastat. Samas kasutavad kaasajal ettevõtted raamatupidamisprogramme ja esitavad majandusaasta aruande elektrooniliselt.

Sellest lähtuvalt tegigi statistikaamet justiitsministeerumile ettepaneku algatada tähtaja lühendamise arutelu.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077