Autor: Raigo Neudorf • 4. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ruta Arumäe: elektroonikasektorit iseloomustas meeletu kasv

SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe sõnul iseloomustas novembris kohalikku elektroonikasektorit tugev kasv, tänu millele kerkis kogu tööstustoodangu maht 7 protsenti.

Arumäe sõnul võis alates septembrist märgata esimesi märke kergest elavnemisest tööstustoodangus ning kui oktoobrikuised näitajad võtsid veidi optimismi maha, siis novembri numbrid näitavad siiski elavnemise jätkumist.

„Kui terve eelmise aasta tööstustoodangu mahtude trendi vaadata, siis see on aasta lõpul pöördunud kergelt ülespoole. Tööstustoodang on suurenenud ka võrreldes eelmiste kuudega, mitte ainult eelmise aasta nõrga võrdlusbaasiga võrreldes. See on asja positiivne pool,“ selgitas Arumäe.

Negatiivseks pooleks tööstustoodangu üldiselt tugeva kasvunumbri juures on analüütiku hinnangul aga see, et kasvas ainult üks sektor - elektroonika tootmine.

„Kõik ülejäänud sektorid on languses. See-eest on see kasvav sektor Eestis suurim ning kasv oli meeletu (94% aastaga ning 23% eelmise kuuga võrreldes – R.A.). Ilmselt oli novembris tegemist elektroonikatööstuse ekspordis ühe suurema partiiga. Kuid isegi sellele vaatamata on trend elektroonikatööstuses käesoleva aasta jooksul olnud aina ülespoole,“ lisas ta.

Arumäe prognoosi kohaselt võib detsembrikuus tööstustoodangu kasv veidi tagasihoidlikumaks jääda.

„Edaspidiseks ei ole pilt kuigi positiivne. Tööstuse kindlustunde indikaator on endiselt edasi langenud ning tööstussektori uued tellimused samuti. Aga eks enamus sektoreid seda pilti ka juba peegeldab. Tööstustoodangu kasv võib jääda heitlikuks, kuna sõltub vaid ühest sektorist. Elektroonikatööstuse suuri kõikumisi on raske prognoosida, kuid ilmselt võib see kasvu siiski ülal hoida.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077