20. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene investorid võivad Kruudalt Tere ära osta

Venemaa piimandusärimehed on jõuliselt ette võtnud Balti riikidesse sisenemise ning see on pannud käima jutud Oliver Kruudale kuuluva Tere võimalikust müügist.

Vene piimandusettevõtja Andrey Beskhmelnitskiy ja tema äripartnerite viimaste aastate jõulised investeeringud Lätti on piimaturule toonud jutud sellest, et sama vene äriseltskond võib Baltimaades edasi laieneda. Näiteks vihjatakse Oliver Kruudale kuuluva Tere võimalikule ostule vene investorite poolt. Kruuda ise kuuldusi ei kinnita, kuid teiste siinsete turuosaliste sõnul on siiski tunda idapoolsete investorite huvi Balti piimandusse investeerida.

"Ma ei usu seda," vastas Kruuda küsimusele, kas samad Venemaa investorid võivad ära osta ka Tere ASi. "Me oleme kunagi päris lähedalt (Andrey Beskhmelnitskiga - toim) rääkinud, aga see oli üle kahe aasta tagasi ja see oligi enne seda, kui ta Lätis need sammud astus," nentis Kruuda. Tere müügitehingut ilmselt oodata pole, lisas ta.

Kruuda ja varem Venemaa üht suuremat piimatööstust Unimilki juhtinud Beskhmelnitskiy on juba pikka aega äripartnerid. Koostöö Unimilkiga aitas kasvatada Tere Venemaa-suunalist eksporti. Nimelt oli Tere Unimilki äripartner ajani, mil enamusosaluse Venemaa firmas ostis üks maailma suuremaid piimatoodete tootjaid, Prantsuse taustaga Danone.

Lisaks Danone tehingule ostis teine toiduainetetööstuse gigant PepsiCo 2011. aastal ära enamusosaluse Venemaal tegutsevas Wimm-Bill-Danni nimelises tööstuses. Pärast neid ümberkorraldusi Venemaa turul kukkus ära ka Tere eksport Venemaale ning pole senini ka samas mahus taastunud.

Kuidas kommenteerivad teemat siinsed piimandusasjatundjad ja kui tõenäoline on Venemaa investorite huvi enda lähiturgude vastu, loe 20. detsembri Äripäevast.

Autor: Hannes Sarv, Alyona Stadnik

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077