Autor: Alyona Stadnik • 5. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: kõige optimistlikumad on Tartumaa ettevõtjad  

SEB klientidest Eesti ettevõtted vaatavad uude aastasse optimistlikult, kuid samas tunnetavad väliskeskkonna jahenemist, mis võib mõjutada ettevõtete järgmise aasta majandustulemusi, näitas SEB nõustamisprojekt.

SEB nõustamisprojekti käigus külastas pank üle Eesti 927 väikest ja keskmise suurusega ettevõtet.

„Otsekontaktis ettevõtetega said selgemaks Eesti majanduse järgmise aasta suunad. Projekti raames viisime läbi ka küsitluse, mille kohaselt ootab ligi 90 protsenti ettevõtetest 2013. aastal käibe kasvu ning kolmandikul on ekspordiplaanid. Lisaks kavandavad pooled ettevõtted vähemalt 30 000 euroseid investeeringuid ning sama suurusjärk panustab tuleval aastal uuendustesse. Veerand küsitletud ettevõtetest kavatseb töötajaid juurde võtta, “ ütles SEB Panga juhatuse esimees Riho Unt.

Nõustamisprojekti käigus selgus, et kõige optimistlikumalt vaatavad käibe kasvule Tartumaa ettevõtjad, kellest 38 protsenti näeb üle 15-protsendilist käibe kasvu. Ida-Virumaa vastav näitaja on 26 ning Hiiumaal 23 protsenti.

Ekspordirindel kavandavad suurimat aktiivsust Hiiumaa ettevõtted, kellest 85 protsenti kavatseb kasvada olemasolevatel turgudel või siseneda uutele. Edetabelis järgnesid Saaremaa 50 ning Tartumaa 48 protsendiga.

Töötajaid kavatseb 2013. aastal juurde võtta 85 protsenti Hiiumaal küsitletud firmadest, järgnevad Võrumaa 55 ning Ida-Virumaa 37 protsendiga. Kokku lisandub nõustamisprojekti käigus küsitletud firmades üle 700 uue töökoha.

Ka innovatsioonivaldkonnas paistab silma Hiiumaa – erinevaid uuendustegevusi kavandavad kõik seal küsitletud 13 ettevõtet. Aktiivsuselt järgmised on Võrumaa 93 ning Raplamaa 87 protsendiga.

Üle 30 000 euroseid investeeringuid kavandab 85 protsenti Hiiumaal küsitletud firmadest. Järvamaal on vastav näitaja 74 ning Ida-Virumaal 63 protsenti.

„Küsitluse tulemused kinnitavad kohtumiste käigus tekkinud muljet, et järgmisele majandusaastale vaatavad ettevõtted suhteliselt optimistlikult. Samas tajutakse riske, mis kaasnevad ekspordinõudluse võimaliku kahanemisega,“ lisas Unt.

Unt märkis, et 80 protsendile eestimaalastest annavad tööd väikesed ja keskmise suurususega ettevõtted. Samas 75 protsenti nendest ettevõtetest on liiga väikesed, et palgata endale finantsjuhti, kes omanikule head nõu saaks anda. Selleks saigi ellu kutsutud Eesti mastaapseim väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete nõustamisprojekt, et jagada panga kogemust ning soovitusi seoses firmade finantsjuhtimisega.

Hea teada:

Oktoobris ja novembris külastasid SEB esindajad 927 Eesti väikest ja keskmise suurusega ettevõtet kõigis 15 maakonnas. Samalaadne projekt toimus varem ka Lätis ja Leedus.

SEB korraldas ettevõtjate seas ka küsitluse, kus firmaomanikud ja –juhid said anda hinnanguid oma ettevõtte 2013. aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning innovatsioonikavadele ja planeeritud investeeringutele.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077