Autor: Väinu Rozental • 30. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TOP100 võitja: meil ei tööta keskmisi inimesi

Meil ei ole keskmisi inimesi, meie töötajad on staažikad spetsialistid, põhjendab Molycorp Silmeti juhatuse esimees David O'Brock, miks ettevõte hoiab oma töötajaskonda.

Järgneb intervjuu David O'Brockiga:

Mis tunne teil oli, kui saite teada, et Molycorp Silmet on tunnistatud Eesti edukaimaks ettevõtteks 2011?

See on mulle ja eelkõige meie töötajatele väga suur au. Sest Eestis ja sealhulgas siin Ida-Virumaal on ju teisigi väga häid ettevõtteid. Parima ettevõtte tiitel näitab meie inimestele, et see, mille nimel on nad kõik need rasked aastad tööd teinud, on lõpuks tunnustuse saanud. Meie töötajad on seda väärt.

Olgem ausad, Silmet seostub tavakodanikule eelkõige Tiit Vähiga. Kui palju ettevõtte praeguses eduloos on veel siiamaani tunda tema varju?

Kui lugeda minu varasemaid intervjuusid, siis ma olen alati toonitanud, et härra Vähi päästis Sillamäe linna ära. Mitte ainult tehase, vaid linna. Sest kui tehas oleks kinni läinud, oleks see tähendanud sotsiaalset katastroofi Sillamäele. Tehas on sulgemisohus olnud korduvalt. Selline oht oli pärast erastamist, seejärel 2002. aastal, kui toodangu hinnad maailmaturul kukkusid meeletult, ja viimati 2009. aastal. Ma võtan mütsi härra Vähi ees maha selle eest, et omanikud otsustasid 2009. aastal teadlikult kaotada 24 miljonit krooni selle nimel, et hoida Silmetit töös.Alates sellest ajast, kui härra Vähi müüs oma aktsiad maha, on ta Molycorp Silmeti nõukogu liige, kes saab iga kolme kuu tagant üldise raporti, aga ettevõtte igapäevane tegevus ei puutu enam temasse.

Igapäevaste probleemidega tegelete teie kui juhatuse esimees ja teete seda juba alates 2007. aastast. Seega on firma edu taga üksjagu palju ka teie tööd.

Ma ei ütleks nii, et ainult minu töö. Loomulikult ma tahaks loota, et ma olen mänginud oma rolli siin, aga oluline on olnud ka turusituatsioon. Ja väga tähtis on olnud see, et siin töötavad inimesed on olnud nõus muutma toodangu nomenklatuuri selleks, et mina saaksin tooteid paremini turustada. Töötajad on mind usaldanud. Mina olen lihtsalt see, kes oskab müüa.

Kuidas Sillamäel oluline osa maailma haruldastest muldmetallidest toodetakse, loe tänasest Äripäeva ajakirjast TOP100. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077