Autor: Fredy-Edwin Esse • 29. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ford valmistub fiskaalkuristikuks, GM mitte

USA suuruselt teine autotootja Ford Motor teeb vajalikke plaane juhuks, kui riigi majandus kukub pärast ebaõnnestunud katseid vältida fiskaalkuristikku. Fordi pearivaal seda aga ei tee.

"Tahame kohandada enda tootmist vastavalt olukorrale ja kindlustada piisava likviidsuse olemasolu," ütles Fordi Ameerika haru juht Bloombergi teatel. "Praegu on julgustav näha, et presidendi administratsioon peab kongressiga kahepoolseid kõnelusi."

Kui Washington tõusvate maksude ja kulukärbete osas lahendusele ei jõua, võib automüük langeda autoturu uuringute tegeleva Edmunds.com-i peaökonomisti Lacey Plache'i sõnul kuni 20%.

"Ma tegeleks pigem kindla kannatusega, kui kannataks ebakindlust," ütles Chrysler Groupi müügijuht Reid Bigland. "Mida varem jõutakse kokkuleppele, kus tarbijad teavad palju makse nad peavad maksma, seda parem."

USA automüük võib kukkuda 12-13,5 miljoni ühikuni aastas loodetud 15 miljoni asemel, ütles Plache. Tema sõnul on selline stsenaarium siiski vähetõenäoline.

"Tegu oleks väga valusa automüügi aastaga, eriti pärast seda taastumist, mida me oleme kogenud," ütles Plache. Tema hinnagul on hea, et Ford teeb plaane võimalikuks olukorraks, mille esinemine ei ole küll suur, aga ikkagi ebameeldiv.

General Motors aga kindlaid plaane ei tee, sest firma Põhja-Ameerika juhi Mark Reussi sõnul on firma enda kulubaasi piisavalt vähendanud, et vastu pidada müügi langusele.

"Oleme juba enda plaanid varem ära teinud ja me püsime omadega nullis, kui turul läheb müüki 11 miljonit autot," ütles Reuss.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077