Autor: Indrek Kald • 27. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OECD: Eesti kasv eurotsoonist oluliselt kiirem

Eesti majanduskasv ületab järgmisel aastal oluliselt majanduslanguses oleva eurotsooni kasvuväljavaateid, teatas Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD).

Organisatsiooni värske sügisprognoos ootab Eesti majanduse kasvuks aastail 2012–14 vastavalt 3,1%, 3,7% ja 3,4%.

Võrreldes rahandusministeeriumi viimase prognoosiga on OECD hinnang Eesti selle ja järgmise aasta majanduskasvule vastavalt 0,9 ning 0,7 protsendipunkti optimistlikum. Kõrgem hinnang tuleneb asjaolust, et ministeeriumi suvise prognoosi tegemisele järgnenud majandusarengud on analüütikuid positiivselt üllatanud. Eesti majandust veavad väliskeskkonna tugevnemisel eksport, erainvesteeringute suurenemine ning püsivalt kasvavad tööhõive ja palk.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul näitab OECD prognoos usku Eesti majanduskeskkonda.

"Eelkõige kasvav töökohtade loomine ning erainvesteeringute tõus seoses ettevõtete suureneva laenuaktiivsuse ning loodavate energia- ja transpordiarendustega on julgustavad. Tugev ettevõtete ja tarbijate kindlustunne on majanduse edenemisel oluline," kommenteeris ta.

Eesti eelarvepositsioon on jätkuvalt üks tugevamaid OECDs ja eurotsoonis. Sarnaselt rahandusministeeriumiga ootab OECD valitsussektori eelarveülejääki jõudmist 2014. aastal, teatas rahandusministeerium.

OECD hinnangul alaneb inflatsioon toormehindade languse mõjul vaatamata majanduskasvu kiirenemisele selle aasta 4,3%-lt 3,3%ni järgmisel aastal ja 2,8%ni 2014. aastal. Tööpuudus langeb OECD prognoosis suhteliselt sarnases tempos rahandusministeeriumi hinnanguga.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077