Autor: Alyona Stadnik • 23. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS: neli ettevõtet peavad raha tagasi maksma

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse uue juhi Raul Paruski sõnul peavad reeglite vastaselt toetust saanud ettevõtetest vähemalt neli toetusraha tagasi maksma.

Probleemseid projekte oli Paruski sõnul 61, millest 36 puhul on leitud lahendusning neilt pole vaja raha tagasi küsida.

"Nelja projekti puhul oleme teinud otsuse, et raha tuleb tagasi küsida. 21 projekti puhul käis täna täiendav töö," lausus Parusk eile pärast kolmetunnilist nõukogu koosolekut.

Nõukogu esialgse analüüsi järgi tuleb need 21 projekti jagada kolme gruppi. "Iga projekt on unikaalne. Igaühel on omad faktid ja küsimused, mis seisus ta on, aga me vaatame, milline võimalus on neid grupeerida," märkis Parusk.

Konkreetne arvamus nende projektide kohta kujuneb selle aasta lõpuks. "Aasta lõpuks on meil vaja neid  projektid eemaldada kolme gruppi: esimene grupp on sellised projektid, kus meie täiendava analüüsiga on selgunud, et raha tagasi nõuda ei ole vaja, teine grupp on selliseid, kus meil on vaja pöörduda Euoopa Komisjoni poole ja kolmas grupp on sellised projektid, kus on selgunud, et oleme sunnitud raha ettevõtetelt raha tagasi küsima," selgitas EASi uus juht.

21 projekti hulgas võib olla ka selliseid, kus peab ettevõtjailt raha tagasi küsima. "Meie ei näe, et seal oleks ettevõtetega probleeme. Me üritame omalt poolt teha kõike, et raha ei oleks vaja tagasi küsida," märkis Parusk. EASi juhi sõnul loodetakse jõuda positiivse lahenduseni.

Paruski kinnitusel on nad hakanud nelja projekti puhul ettevõtetelt raha tagasi nõudma, kuid ta ei soostunud avaldama firmade nimesid.

EAS nõukogu kogunes eile täiendava analüüsi tegemiseks, et saada ülevaade 21 projekti asjus, mille puhul kerkis üles riigiabi ergutava mõju puudumise kahtlus.

58 EASi projekti – mahus 8,5 mln eurot – osas on tuvastatud riigiabi reeglite rikkumise kahtlus. Euroopa Komisjoni määruse kohaselt peab antaval abil olema ergutav mõju. Sealhulgas ei tohi tegevustega, mille jaoks toetust taotletakse, olla alustatud enne abitaotluse esitamist.

Juhul, kui abi saamise tingimuste vastu on eksitud, võib see kaasa tuua toetuse tagasinõudmise.

Lisaks jätkub lahenduste otsimine kolmele projektile, mille puhul on välisauditid tuvastanud samalaadsed rikkumised summas kaks miljonit eurot.´

EAS on alates 2007. aastast rahastanud 7462 projekti 698,6 mln euro ulatuses.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077