Autor: Romet Kreek • 22. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sonyl ja Panasonicul rämps-krediidireitingud

Fitch kärpis Jaapani elektroonikatootjate Sony ja Panasonicu pikaajalised krediidireitingud rämpsu tasemele, kuna ettevõtted teenivad rekordkahjumeid ja telerituru taastumine nõrk, vahendab Bloomberg.

Sony reitingut kärbiti kolme pügala võrra tasemele BB- ja reitinguväljavaade on negatiivne. Panasonicu reitingut vähendati kahe astme võrra tasemele BB ja ka selle ettevõtte krediidireitingu väljavaade on negatiivne.

Ettevõtted kannatavad tugevnenud jeeni ja Jaapani ning välismaa nõrgenenud majandusolude tõttu. Jaapani kaks suuremat teleritootjat ja väiksem rivaal Sharp kannatavad nõrgenenud nõudluse ja kasvava konkurentsi tõttu Samsung Electronicsi ja Apple’i poolt.

Sony viimati lõppenud kvartali kahjum oli 15,5 miljardit jeeni ehk 146 miljonit eurot. Viimased neli aastat on Sonyle lõppenud kahjumiga. Ettevõte koondab 10 000 töötajat ja müüb varasid, fokuseerides edaspidi mobiilseadmete, mängude ja digipilditoodetele. Kompanii müüs kemikaalide üksuse, osalused kahes ekraanipaneelide ühisettevõtetes ja investeeris Olympusesse. Viimase kaheksa aastaga on kompanii teleriüksus teinud 692 miljardit jeeni kahjumit.

Viera telerite ja Lumix kaamerate tootja Panasonic on prognoosinud käimasoleva majandusaasta kahjumiks 765 miljardit jeeni ehk 7,19 miljardit eurot. See oleks ettevõttele rekordiliselt teine kahjum  mulluse 772 milajrdi jeenise kahjumi järel.

Sony, Panasonicu ja Sharpi aktsiad on langenud Tokio börsil üle 30 aasta madalatele tasemetele. Sony aktsia on tänavu kukkunud 40 protsenti ja Panasonic 38 protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077