Swed: tugev töötlev tööstus tõi üllatuse

Täna teatas statistikaamet, et septembris toodeti töötlevas tööstuses 9% rohkem toodangut kui eelmise aasta samal kuul. Swedbanki hinnangul on töötleva tööstuse aastakasvu näitajast isegi huvitavam vaadata tootmise kogumahtu.

Tootmise kogumaht oli septembris kõigi aegade kõrgeim - varaseim töötleva tööstuse tootmise tipptase jäi eelmise aasta augustisse, märkis Swedbanki Balti Investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla.

"Maailma majanduses ja eriti üleilmses kaubandustsüklis oli suve teisel poolel ja sügise alguses väga selgeid aeglustumise märke. Selle taustal on isegi mõnevõrra üllatav, et ekspordile orienteeritud töötlev tööstus on nii tugev olnud," ütles Tamla. "

Vaadates detailsemalt tegevusaladesse sisse, siis ei saa päris öelda, et töötleva tööstuse tugevnemine oleks väga laiapõhjaline olnud.

Tamla sõnul ületas umbes pooltel tegevusaladel tootmise tase eelmise aasta vastava kuu näitajat ning suhteliselt sarnane seis oli ka II kvartalis. "Nii võib öelda, et aastase kasvunumbri paranemine on pigem tingitud tootmismahtude hüppelisest kasvust mõnes üksikus tööstusharus," ütles ta.

"Ettevaates tasub jälgida, kuidas käitub tööstussektor meie peamiste ekspordipartnerite juures Skandinaavias, sest märkimisväärne osa meie toodangust läheb sealse tööstuse allhankeks. Viimastel kuudel on nende riikide tööstussektori kindlustunde indeksid olnud nõrgad, kuid reaalsetes tootmismahu näitajates sellist nõrkust veel avaldunud pole," märkis Tamla.

Osale arutelus

  • Ave Lepik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara