Autor: Ave Lepik • 31. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: tugev töötlev tööstus tõi üllatuse

Täna teatas statistikaamet, et septembris toodeti töötlevas tööstuses 9% rohkem toodangut kui eelmise aasta samal kuul. Swedbanki hinnangul on töötleva tööstuse aastakasvu näitajast isegi huvitavam vaadata tootmise kogumahtu.

Tootmise kogumaht oli septembris kõigi aegade kõrgeim - varaseim töötleva tööstuse tootmise tipptase jäi eelmise aasta augustisse, märkis Swedbanki Balti Investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla.

"Maailma majanduses ja eriti üleilmses kaubandustsüklis oli suve teisel poolel ja sügise alguses väga selgeid aeglustumise märke. Selle taustal on isegi mõnevõrra üllatav, et ekspordile orienteeritud töötlev tööstus on nii tugev olnud," ütles Tamla. "

Vaadates detailsemalt tegevusaladesse sisse, siis ei saa päris öelda, et töötleva tööstuse tugevnemine oleks väga laiapõhjaline olnud.

Tamla sõnul ületas umbes pooltel tegevusaladel tootmise tase eelmise aasta vastava kuu näitajat ning suhteliselt sarnane seis oli ka II kvartalis. "Nii võib öelda, et aastase kasvunumbri paranemine on pigem tingitud tootmismahtude hüppelisest kasvust mõnes üksikus tööstusharus," ütles ta.

"Ettevaates tasub jälgida, kuidas käitub tööstussektor meie peamiste ekspordipartnerite juures Skandinaavias, sest märkimisväärne osa meie toodangust läheb sealse tööstuse allhankeks. Viimastel kuudel on nende riikide tööstussektori kindlustunde indeksid olnud nõrgad, kuid reaalsetes tootmismahu näitajates sellist nõrkust veel avaldunud pole," märkis Tamla.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077