Autor: Tanel Raig • 31. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalide eksport kasvas kõigi aegade suurimaks

Tänavu esimeses kvartalis kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete eksport 29,7 miljoni euroni, mis on kõigi aegade suurim maht.

Võrreldes möödunud aasta esimese kvartaliga on ehitusmaterjalide eksport kasvanud 21%, ehk ligi 5 miljonit eurot rohkem kui mullu. Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete kogu müügikäive kasvas tänavu esimeses kvartalis aastaga enam kui veerandi võrra, ulatudes 65 miljoni euroni. Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juhi Enno Rebase sõnul on esimene kvartal on ehitusmaterjalitööstuse jaoks teistest kvartalitest oluliselt vähemtähtsam, moodustades aasta mahust umbes seitsmendiku. „Ometi on põhjust veidi optimistlikum olla, sest see kord on kasvanud ka siseturu nõudlus,” lisas ta.

Enam kui veerandi on müüki kasvatanud soojustusmaterjalide, betoonisegude, liiva ja killustiku müüjad. Edukas on olnud raudbetoonelementide eksport, nende toodete müüki on toetanud ka siseturg. Seni peamiselt ekspordi toel kasvanud avatäited ületavad eelmise aasta taset napilt. Väikeses plussis eelmise aastaga võrreldes on ka seinamaterjalid, kuivsegud ja katusetooted.

Rebase teatel ekspordivad suurema osa toodangust avatäidete tootjad AS Metus-Est ja AS Saku Metall. Heade eksporditulemustega paistavad silma betoonelementide valmistajad AS Muuga Betoonelement ja AS TMB. Ka AS Lasbet Tootmine ja AS Betoneks on olulise osa betoonelementidest eksportinud.

Üle poole toodangust viisid Eestist välja avatäidete tootjad AS Fenestra ja AS Viking Window, lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, poorbetoontoodete tootja AS Aeroc, katusekivide pakkuja OÜ Monier ning plasttorude valmistaja AS Haka Plast.

Ehitusmaterjalide tootjate TOP 10

Käive 2012 I kvartal, mln eurot

1. Krimelte OÜ     12,1

2. AS Pipelife Eesti     5,43. AS Saint-Gobain Ehitustooted   4,5 4. AS E-Betoonelement    4,45. AS Saku Metall     4,1 6. AS Nordkalk     3,77. AS TMB      3,08. AS Rudus      2,79. AS Viking Window    2,3 10. AS Metus-Est     2,1

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077