Autor: Tanel Raig • 28. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri väiketootjad soovivad lihtsamat pääsu elektrivõrku

Eesti Elektritööstuse Liidu hinnangul on oluline lihtsustada mikrotootjate liitumistingimusi elektrivõrguga ja ootab liitumisest huvitatud väiketootjatelt ettepanekuid muudatusettepanekuteks seadusandluses.

Eesti Elektritööstuse Liidu tegevjuhi Iren Naaritsa hinnangul on oluline, et arutellu on kaasatud erinevad huvigrupid. Arutelude eesmärk on muuta tootjate liitumine võimalikult lihtsaks ja arusaadavaks, kuid seejuures oleks arvestatud ka Eesti elektrisüsteemi kui terviku toimimist ja tarbijate huvi saada kvaliteetset elektrienergiat.

Tänane võrgueeskiri ei erista nõudeid mikro- ja pisitootjatele (pisitootja on kuni 200kW). Seetõttu on nende liitumine juriidiliselt seisukohalt raskendatud, kuna nad ei vasta eeskirjas toodud nõuetele. Samuti peab elektrituruseaduse kohaselt elektriettevõtja olema äriregistrisse kantud või asutamisel olev aktsiaselts või osaühing. Küsimusi tekitab ka mikrotootjate toodetud energia mõõtmine ja taastuvenergia toetussüsteemi rakendamine. ”Hetkel on reguleerimata, mil moel toimub näiteks mikrotootmisseadmete paigaldamine kortermajas ning kuidas toimub ühistu toodetud elektri müük korteriomanikele. Sarnased küsimused kerkivad esile ka ärihoonetes rentnike poolt paigaldatavate seadmete puhul,” kommenteeris Naarits.

Naarits leidis, et mitmed tänased nõuded teevad liitumise protsessi väiketootjatele põhjendamatult keerukaks või seaduslikult isegi võimatuks. Nii näiteks nõutakse kõikidelt tootjatelt hulgaliselt andmeid elektrivõrgu toimimisele avaldatava mõju analüüsimiseks, samuti elektrivõrguga paralleeltöö modelleerimist ning selleks vajalike andmete esitamist. Praktiliselt kõikide taastuvat energiaallikat kasutavate tootmisseadmete ja elektrijaamade (15 kW ja üle) liitumine peab olema kooskõlastatud põhivõrguettevõtjaga. Kõik elektrijaamad peavad osalema pinge ja sageduse reguleerimises ning omama vastavaid seadmeid ja kõikide elektrijaamade kasutusele võtmiseks korraldatakse elektrivõrguga seotud katsetusi, kirjeldas Naarits mikrotootjate jaoks keerulisi nõudmisi.

Mikrotootmisseade on kohtkindel tootmisseade, mille faasinimivool ei ületa 16A kas ühe- või kolmefaasilises 230/400 V madalpingevõrgus. Mitme tootmisseadme korral liitumispunktis ei tohi nende summeeritud nimivoolud ühes faasis ületada 16A.

Eesti Elektritööstuse Liit ootab turuosaliste kommentaare kehtivate nõuete kohta ja muudatusettepanekuid hiljemalt 4. aprilliks e-posti aadressile [email protected].

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077